18 november 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De beursweek begon slecht en de daling ging door tot donderdag en nam en passant ook de olieprijs extra mee naar beneden (maar de daling van de olieprijs is zo hard gegaan dat deze oversold is en wat moet herstellen). Vanaf donderdag was er enige stijging maar niet genoeg om de eerdere verliezen goed te maken. S&P500 in een range van 2650-2850 gevangen tot er iets bijzonders gebeurt. Onder 2650 als kredietzorgen toenemen en de handelsoorlog met China verergert in plaats van een wapenstilstand op de G20 meeting.
Toeleveraars van Apple signaleerden tegenvallende verkopen en dat zorgde voor koersdreunen. Nvidia had last van lagere bitcoinprijzen, minder mining. Kredietzorgen namen toe, vooral over General Electric, dat high yield dreigt te worden en op die manier de high yield markt bijna zou verdubbelen. Is het weer Government Motors en niet GM? De spreads van de oliemaatschappijen zijn hoger geworden, maar aan de lage kant als de olieprijzen op dit niveau blijven (kennelijk doen ze dat niet volgens de credit spreads). De kanarie in de kredietkolenmijn is volgens JP Morgan nog niet van zijn stokje gevallen.

Economische groei in het derde kwartaal viel tegen met krimp in Japan en Duitsland en slechts 0,2% groei in Nederland. Detailhandelsverkopen waren aan de zwakke kant in China, maar investeringen (infrastructuur) en industriële productie waren OK. In de VS groeide de productie slechts 0,1% (o.a. olieproductie daalde). OECD-leading indicators zijn duidelijk afgezwakt en een van de redenen voor de beurscorrectie.
De Phillyfed in de VS zwakte flink af, naar een niveau dat een ISM van 54-55 suggereert. Het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf volgens NFIB daalde iets (meer onzekerheid), maar blijft torenhoog. Detailhandelsverkopen waren zeer sterk +0,8%.

Powell gaf aan de zwakke groei in het buitenland en de correctie op Wall Street gezien te hebben, maar dit verleidde hem niet tot het doen van duifachtige uitspraken. Volgens Bianco moet de S&P dan minstens 13% onder de top staan.

Trump is kennelijk wel banger voor de beurscorrectie en is weer wat vriendelijker tegen China en boos op Navarro (nu vrij vooraan in de rij om ontslagen te worden, maar Kelly en Ross mogen eerst). Ruzie met Melania is nu ook al grond voor ontslag.

May heeft haar BRINO (brexit in name only)- voorstel gedaan en dat viel uiteraard niet bij iedereen goed. Twee brexiteer ministers stapten op. Of ze het haalt is de vraag, maar het vooruitzicht van Corbyn schrikt menig conservatief zeer af. Bij een peiling op de Londense conferentie van Strategas zag 86% niet dat Corbyn betrekkelijk snel premier zou worden. Dan maar een Brexin in plaats van Brexit. In de douane-unie is goed voor iedereen. Het lijkt erop dat 29 maart 2019 als brexitdag  nog de nodige keren naar de toekomst moet worden verschoven.

Groeivooruitzichten voor Italië gaan naar benden, daar helpt een gammele begroting van een gammele regering niet echt bij.
De lagere beurzen misten hun uitwerking op de Duitse ZEW niet, overigens een goede voorspeller voor een lagere IFO.
Inflatie was als verwacht in de VS en op jaarbasis was er lichte daling van de kerninflatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten