16 november 2018

handelsoorlog: hope over experience?

Hope over experience, zo motiveerde Steven Bell het twee weken geleden toen hij in zijn absolute return fonds voor het eerst in 2018 long aandelen ging.
Zo lijkt het ook bij de handelsoorlogen van Trump.


2018 einde van de hausse zoals ik in 2009 aangaf in mijn boek?
Ik denk het niet, maar door de correctie in oktober ben ik uiteraard ongerust geworden. De cyclus is oud en de groei zwakt af. Inflatie loopt op in Europa, in de VS is het even wat minder duidelijk, maar bij de huidige lage werkloosheid is een daling van de inflatie moeilijk voor te stellen.
De ellende wordt veroorzaakt door het samenvallen van monetaire verkrapping met toenemende handelsellende. Onzekerheid neemt toe en in de VS kan men de belasting niet nog eens aanzienlijk verlagen alhoewel, trump kan nog meer).
Zonder verbetering van de handelsoorlogen gaan de beurzen verder het ravijn in, dat begint nu langzaam de toon te worden. De Powell put is vervangen door een Powell call, boven een bepaald koersniveau schreeuwt de FED dat de rente veel verder verhoogd moet worden en de financial conditions echt het putje in moeten. Beneden bepaalde niveaus twittert Trump dat het beter moet gaan met de beurs en dat hij daarvoor gaat zorgen. De Trump put. Maar hoe veel stelt dat voor?

Genoeg om te kunnen voorspellen dat Navarro het veld moet gaan ruimen omdat Trump een softie moet gaan worden bij de handelsoorlog met China in Navarro’s ogen en niets beter is dan een fluimbal et mislukt plumeauhaar, geen serieuze Chinahater meer omdat hij zijn ziel verkocht heeft aan Wall Street.
Dat lijkt overigens niet zo het geval. Strategas heeft een index die bestaat uit een mandje aandelen waarin aandelen zitten van bedrijven die het meest intensief lobbyen. Al decennia outperformt dit mandje de S&P500, het is een van de meest interessante anomalieën. Tot afgelopen jaar, de lobby heeft de handelsoorlogen niet weten af te zwakken. Trump is kennelijk meer immuun voor lobbypraktijken dan vorige presidenten.
Naar verluid zou Trump inzien dat met de handelsoorlogen de economische groei te veel beperkt gaat worden om herkozen te kunnen worden. In 2018 waren de belastingverlagingen nog ruim voldoende om op te kunnen tegen de neergang uit de handelsoorlogen, maar in 2019, vooral de tweede helft van 2019, niet. De groei van de investeringen moet de echte vooruitgang brengen en die zakt weg door de handelsoorlog met zijn onzekerheden en druk op de winstmarges.
Tarieven moeten omlaag. China moet dat verdienen door betere toegang tot zijn markten te geevn (zoals nu al gebeurt voor Europa/Japan) en serieus betalen voor intellectuele diefstal. De VS wil ook meer militaire terughoudendheid van China, maar dat kunnen ze natuurlijk maar beter in dat plumeauhaar smeren.
Trump moet het ropr van de handelsoorlog dus drastisch omgooien richting verlaging van de tarieven. Gaat hij dat doen? Wie weet, het is te logisch om het onwaarschijnlijk te achten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten