29 november 2018

Powell zegt dat rente te laag is en schulden bedrijfsleven te veel oplopen, maar economie sterk is: beurs explodeert

Beurzen hadden zich schrap gezet voor Powell en Trump. Beiden grote gevaren voor de beurs. Als Powell sprak, gingen de beurzen steevast omlaag. Trump kan zich al dat plumeauhaar wel uit de kop trekken dat hij zo dom was om die recidieve renteverhoger van een Powell tot baas van de FED te benoemen.
Daardoor is de vrees ontstaan dat de FED een extra schepje boven de aangekondigde renteverhogingen gaat doen. Of eerder, dat ze de rente gaan verhogen zoals ze aangeven in hun 'dots'.

Powell had het daarom eenvoudig om de beurzen gunstig te stemmen. Hij zei dat de rente net onder neutraal staat. niets zei hij over meevallende inflatieverwachtingen, dreigende financiële instabiliteit, terwijl dat toch de titel van zijn speech was. Instabiliteit zag hij vooral bij de bedrijfsschulden. Juist de bedrijven met te veel schulden zijn ijverig bezig nog meer schulden te maken. of dat een recessie gaat veroorzaken, weet hij niet (maar, ja, natuurlijk dus).
Dat is in lijn met wat Mark Yusko zegt: 14% van de S&P gaat ernstige problemen krijgen met het betalen op de schulden in 2020. Ik denk overigens ook wel dat er door downgrades er een flink risico is dat er te veel junk bonds komen rond 2020/21.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten