25 november 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Thankgivings Day stemde de beurzen niet beter, tegen de gewoonte in. De beren wonnen weer glansrijk onder aanvoering van een FED die maar door lijkt te gaan met renteverhogingen en een Trump die samen met Pence steeds uitgebreider een koude oorlog met China aan het opbouwen lijkt. Men bibbert nu voor de G20 bijeenkomst in Argentinië voor de ontmoeting van Trump met Xi (= er is al enig pessimisme verdisconteerd, bijv. in sojabonen). Het sentiment is slecht, maar (nog) niet op echt capitulatieniveau. Slachtoffers waren vooral technologie en energie deze week.

Er kwamen weer wat zorgen bij, of eerder, ze werden bevestigd: tegenvallende verkopen iPhones van Apple, regulering van Facebook, oplopende credit spreads, onverstandige inkopen van eigen aandelen, ruzie met China via druk op ‘bondgenoten’ van de VS om geen Huawei producten te kopen (nieuwe ellende), duikelende olieprijzen, zwakkere huizenmarkt VS (NAHB sentiment huizenbouwers van 68 naar 60), analyses over Brexit dat er nooit een voorstel door Brits parlement gaat komen inclusief gevechten om Gibraltar, zwakkere flash PMI’s vooral voor Europa, alhoewel misschien toch goed genoeg voor beperkt groeiherstel in vierde kwartaal in EU. Er zijn zorgen over te veel voorraadopbouw vooruitlopend op hogere importtarieven met bijbehorende terugslag voor e groei in het eerste kwartaal.

Er zijn ook positieve ontwikkelingen: inflatieverwachtingen dalen en zorgen voor minder ingeprijsde renteverhogingen van de FED, meer geloof in handelsafspraken over Brexit, Strategas SLIM indicator die aangeeft dat ISM sterk lijkt te blijven, Taiwan Industriële Productie, Japan. Het Brexitvoorstel werd aangenomen door Europa.

Een (uiteraard) positieve analyse van Scott Grannis, http://scottgrannis.blogspot.com/2018/11/still-looking-like-panic-attack.html met o.a. het goede herstel van transport tonnage dat als geen enkele andere indicator zo goed met de S&P opmarcheert

Er is vooral meer angst over de macro gekomen door de val van de olieprijzen, dit zou op tegenvallende vraag wijzen. Dat is deel van het probleem, maar stijgende productie lijkt toch de hoofdoorzaak, vooral onverwachts toch doorgaande productie in Iran. Gebrekkige infrastructuur hield productiestijging in de VS recentelijk tegen, maar nu even niet meer. Olieprijzen WTI onder $50 zullen de productie overigens wel afremmen. 
De voorraadposities in de VS lopen sinds kort weer behoorlijk op (door te hoge productie vergeleken met de vraag) en dat is zoals bijna altijd funest voor olieprijzen (maar goed voor de consument).

Speculanten zijn in volle vaart hun long posities (verlokt door backwardation) in olie en benzine af aan het bouwen en lijken al een eind op weg (na zeer lang bullish te zijn gepositioneerd zit men eindelijk in groeiende mate bearish volgens bijv. Bianco).
Men zit ook enorm short in 30-jaars US Treasuries, niet erg prettig lijkt me.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten