2 mei 2019

FED zwicht niet voor Trump en markt

De S&P500 zette niet een nieuw all time high en dat terwijl het een FED dag was. Het was een behoorlijk betrouwbare anomalie dat de beurzen bijna altijd omhoog gaan als de FED vergadert/ de wereld toespreekt.
Nu dus niet. De markt had een rentedaling ingeprijsd in september en wilde daarom van de FED horen dat ze serieus zaten te denken aan een verlaging van de rente als verzekering tegen te lage inflatie. De FED is bezig het mandaat over inflatie te herzien, over te gaan naar gemiddelde inflatie. daaruit volgt dat inflatie echt omhoog gestuwd moet worden.

We zitten zo erg aan het einde van de cyclus dat de FED de rente moet verlagen, anders komt de recessie met rasse schreden nabij. Sinds december heeft de FED al heel erg duidelijk gemaakt dat ze geen recessie willen forceren met hun renteverhogingen. Ze werden verrast dat de markt aangaf dta die renteverhogingen echt tot een recessie zouden gaan leiden en de beurzen waren daardoor danig van slag.
Beurzen gingen jaren mee met goed economisch nieuws, maar eind 2018 veranderde dit (Sanders, Bianco)
Ineens ging de beurs na kerstmis omhoog op slecht economisch nieuws. Dat was allemaal vanwege de FED, die nu zo aardig zou worden dat economisch herstel echt wel zou komen en dat geklets over recessie op de loer weg zou gaan.

We zijn nu op een punt dat die economische verrassingen inderdaad gaan verbeteren, maar de FED ziet dat ook. De FED zette in hun verklaring waarom ze niets deden dat het goed gaat met de economie, ook al is de inflatie nog wat te laag.
Die wat betere vooruitzichten leiden tot tegenwerking van de FED en daar houden beurzen niet van.
De economische cyclus heeft echt renteverlagingen nodig en de FED stribbelt tegen. Foei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten