9 mei 2019

Trump: "China broke the deal", China overspeelde hand

China maakte een flinke misrekening in de onderhandelingen over handel etc. Zij dachten dat er meer te halen was en kwamen terug op diverse concessies terwijl Amerika vond dat er meer concessies gemaakt moesten worden.
China dacht dat Trump zwak stond omdat hij bij Powell c.s. zo indringend bleef bedelen voor renteverlagingen. In hun ogen betekende dit dat de Amerikaanse economie er belabberd voor stond en Amerika whatever it takes snel tot en deal moest komen. Trump kan zich geen zwakke economie permitteren in een verkiezingsjaar en moet de handelsperikelen even in de ijskast zetten. Trump had daarom zijn uiterste best gedaan om bij Xi in een goed blaadje te komen staan, zwakte in de ogen van China. Trump gaf uitbundig aan blij te zijn met de geplande aankopen van Amerikaanse landbouwproducten door China en China dacht daarom dat Trump vond dat het goed ging met de onderhandelingen.

Nee, dus. Trump zag dat hij zijn zin niet kreeg van republikeinen om de economie flink te stimuleren met infrastructuurinvesteringen en is ervan overtuigd dat democraten niet erg inschikkelijk zullen zijn bij de begrotingsonderhandelingen en de Tea Party ook niet.
Hij heeft gezien dat de economie sterk bleef met maar liefst 3,2% groei in het eerste kwartaal en de S&P500 zette nieuwe hoogtepunten. handelsoorlogen kunnen geen kwaad in zijn ogen dus voor economie en beurs. [Dat kan het wel en dat zal hij tot zijn schade en schande gaan merken denk ik].

Trump is het meest bang voor Biden, vooral nu de polls aangeven dat Biden snel aan populariteit wint en populairder is dan Trump.
Biden heeft een grote zwakte aldus Trump: hij was een fervent voorstander van Nafta en TPP. Trump denkt Biden te kunnen verslaan met zijn handelspolitiek. Trump gaat dus betrekkelijk waarschijnlijk door met zijn handelsoorlogen en stopt niet zoals iedereen tot afgelopen zondag dacht.

China broke the deal, riep Trump tot zijn fans in Florida gisteren. Dat ging er in als koek [pepermuntje] , als het woord Gods bij de ouderlingen.

Dat zagen de Chinezen en de aandelenmarkt niet aankomen.

Dat ziet er niet uit als een spoedige deal en China zal eerst tegenmaatregelen moeten nemen, nu de verhoogde importtarieven van de VS kennelijk echt ingevoerd gaan worden. Niet voor dagen, maar tot de verkiezingen tenzij China overstag gaat (dat staat niet in het woordenboek van Xi).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten