18 mei 2019

handelsoorlog beroert koersen nog maar nauwelijks


De S&P500 blijft bewonderenswaardig goed liggen onder alle onaardigheden van Trump/ Lighthizer versus China. Zij voerden de strijd maximaal op via verhoging van de importtarieven op $200 miljard naar 25%, onderzoek naar hoe de rest van de importen uit China aan zware tol te onderwerpen en een ban op producten van Huawei/ verkopen aan Huawei.
De markt ziet het nog steeds als vrijwel zeker dat de deal die bijna beklonken was alsnog gevierd gaat worden op of vlak na de G20 in juni. Xi en Trump vliegen elkaar dan in de armen. Xi zegt dat hij uiteraard met gezwinde spoed ruim voor 2100 alle wetten laat veranderen die VS op het oog heeft, geen yuan aan subsidies meer geeft aan bedrijven voor Made in China in 2025, Amerikaanse bedrijven mogen voortaan echt doen wat ze willen in China, krijgen overal toegang toe en Trump meldt dat hij onmiddellijk alle importtarieven naar 0 gaat brengen in ruil voor enorme orders vanuit China, zodat de boeren in de Midwest alsnog hun sojabonen kwijt kunnen en volop LNG uit schaliegas verkocht kan worden. Xi meldt dat hij onder de druk van Trump is bezweken en voor het eerst helemaal tegen Chinese principes in niet toe te geven onder extreme druk toch toegeeft aan de onredelijke eisen van Amerika. Trump belooft niet toe te zien op de naleving van het gesloten akkoord. En iedereen leeft nog lang en gelukkig.

Dat is ongeveer het optimistische scenario van JP Morgan. Dan verwachten ze een explosieve ontwikkeling van de S&P500 richting 2950. Veel meer zit er niet in, want de S&P500 gaat voorlopig \onder renteverlagingen niet boven 16,5* de verwachte winst in 2020.
Het gaat best goed met die onderhandelingen met China, het duurt waarschijnlijk wel even hoor je Crisafulli van JP Morgan denken/ schrijven. De Trump put werkt. Onder 2800 beeft hij als een rietje en doet hij alles om de beurzen beter gestemd te krijgen. Nee, geen oorlog met Iran en ja, het gaat werkelijk fantastisch met de onderhandelingen met China en er komt echt een meer dan fantastische deal die win win is voor beide landen. De beleggertjes zien dit nu ook en kopen maar raak, de beren hebben de handdoek in de ring geworpen toen ze zo veel koopgeweld zagen. Walmart omhoog, ook al waarschuwen zij dat door de importheffingen diverse prijzen omhoog moeten. En de kopertjes staan sterk met de Trump put en de Powell put.
Als de S&P500 ongeveer 15% daalt, moet Powell de rente verlagen. Renteverlaging is zo goed als zeker volgens de futures markt. Daarna gaat de S&P500 zo goed als zeker naar boven 3000 in die redenatie.
China is nu al door de bocht aan het gaan met aankondiging van nieuwe stimulering, dus zo slecht zal het niet gaan met groei in de wereld. China zou volgens Reuters de yuan niet onder 7 laten zakken, want dat is een teken van zwakte.

Het basisscenario is dat er een of andere wapenstilstand komt na de G20 en dat Bolton ontslagen wordt. Trump doet lief tegen Mexico/Canada (weg met tarieven op staal en aluminium) en stelt auto-oorlog met EU/Japan uit.

Crisafulli heeft ook nog een worst case voor de handelsoorlog. In dat scenario gaan China en de VS woedend uit elkaar. Amerika verhoogt alle importtarieven naar minstens 25% en China tot nog hoger. Amerika verbiedt alle handel in technologie met China. China gaat militaire actie ondernemen in de Chinese Zuidzee en gaat en passant ook dreigen Taiwan gelukzalig te herenigen met het vasteland.
In dat scenario kan de S&P500 achteruit volgens Crisafulli. Niet veel, tot afgelopen week zag hij dan 2790 in het verschiet, nu is hij wat pessimistischer met 2750.

Misschien denkt u wellicht enigszins gewaagd dat de S&P500 nog verder kan zakken dan 2750, zelfs als het wort case scenario van Crisafulli nog niet eens voor de helft uitkomt. Dat kan, maar volgens de bulls is dat tijdelijk. De FED verlaagt de rente immers naar nul, MMT (moderne monetaire theorie waarbij de FED duizenden miljarden aan leningen verschaft aan de staat, eeuwigdurend met rente 0) komt in werking met scheppen met geld voor iedereen. De S&P500 kan dan naar 10.000.
Kortom, JP Morgan vindt 2800 spotgoedkoop voor de S&P500, maar 2950 duur. Ze sluiten niet helemaal uit dat de markt te goedkoop of te duur wordt. De S&P500 zal dus heel stabiel blijven zoals het betaamt in een land met een very stable genius aan het hoofd en de VIX gaat nieuwe dieptepunten opzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten