19 mei 2019

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Beurzen waren behoorlijk stabiel (en de VIX daalde naar weer lage niveaus) ondanks de oorlogszuchtige taal van Bolton over Iran (maar met succes teruggefloten door Trump) en verbod op importeren of verkopen van spulletjes van Huawei zonder moeilijk te verkrijgen goedkeuring. Dit is samen met het onderzoek naar importheffingen op de rest van de importen uit China een ernstige verharding van het conflict. Dit bemoeilijkt een akkoord voor China op de G20 eind juni. Trump concentreert zich nu even op China en verlaagde importtarieven op staal en aluminium voor o.a. Turkije en straks waarschijnlijk ook Mexico en Canada. De auto-oorlog met Europa en Japan is een half jaar uitgesteld, maar beslist niet afgesteld.China sloeg gelukkig voorlopig nog beperkt terug met verhoging tarieven in juni.

De olieprijs liep aanvankelijk iets op door de onrust rond Iran, maar is kwetsbaar door de hoge voorraden en productie in de VS. De rente staat flink onder druk, er dreigt een inverse rentecurve tussen de tien jaar rente en drie maands rente (het belangrijkste recessiesignaal, maar dit wordt niet bevestigd door de credit spreads)
Groei industrie zakt weer weg in de VS, tegen de verwachtingen in. Goederen zijn kennelijk uit. Men gaat meer sparen, terwijl in de VS de spaarquote al hoog is, kennelijk dor lage rente.
Millennials doen overal twee jaar of zo langer over, voor ze uitgestudeerd zijn, een huis kopen, een auto, trouwen. Generatie X gaat meer dan twee jaar later met pensioen. (was in Nederland populair onderwerp)

Het wegzakken van de industriële productie (-0,5%) en detailhandelsverkopen (-0,2%) in april in de VS had ik niet verwacht.
Het vertrouwen van de huizenbouwers (NAHBMI) steeg duidelijk, idem voor het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf (NFIB). Housing starts hoger dan verwacht.  Dodge (leading)  index voor commercieel vastgoed echter omlaag. Consumentenvertrouwen (voorl voor toekomst) omhoog volgens University oif Michigan survey.
Phillyfed omhoog, maar verwachtingen voor de toekomst omlaag en dit wijst op eerst herstel maar dan daling van de ISM manufacturing in de komende maanden.

Groei leading indicators 0,2%, zwakt iets af. Dit wijst niet op een recessie. Hiervoor is er een schok nodig. Lage groei is wel mogelijk en de economen verlagen nu de verwachtingen voor het tweede kwartaal, vooral als de groei van de werkgelegenheid afzwakt. Het aantal vacatures is nog hoog en wijst daar niet op. De stijging van het aantal initial claims voor werkloosheid in de afgelopen maand zette niet door en er is weer enige daling. Maar de werkloosheid is laag en de beroepsbevolking groeit maar langzaam. Dit bemoeilijkt de vervulling van vacatures. Toch lijkt er weinig opwaartse druk op de loongroei te zijn.

De groei van de Europese productie over maart was laag, maar toch genoeg voor ruim 3% op jaarbasis makend voor het eerste kwartaal. Het lijkt een fragiel herstel.Economische groei ws 0,4% (1,6% op jaarbasis) in het eerste kwartaal, een meevaller.

Het economisch nieuws uit China valt tegen, lager dan verwachte groei productie, investeringen, export en detailhandelsverkopen o.a.

De Guaido-regering in Venezuela betaalde schulden (obligatiecoupons) voor de Maduro-regering, een curieuze ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten