25 mei 2019

Zeer bescheiden daling van de beurzen gezien grote verslechtering macro vooruitzichten en verergering handelsoorlog China/VS.


Men gelooft het nog niet, volatiliteit (VIX) is immers laag en centrale banken zullen toch echt wel de rente gaan verlagen, waardoor er meer liquiditeit komt die volgens de theorie volatiliteit laag moet houden. De FED kan echt niet stoppen na één armzalige verlaging, anders worden die plucheklevers met gezwinde spoed oneervol met een flinke twittertrap na ontslagen. Lang leve de Trump put. Trump is zoals hij zelf zegt ‘an extremely stable genius’ en altijd beleefd tegenover opponenten, nooit echt onbeheerst boos te krijgen, maar praat niet meer met democraten als ze zo blijven doordrammen over impeachment, zijn veronderstelde ‘cover ups’, belastingopgaven van Trump en wat niet meer. Zonder praten komt die fiscale stimulering er toch wel, defensie-uitgaven moeten flink omhoog. Trump wint herverkiezing immers op zijn sloffen van die aftandse, dove, plagiërende, handtastelijke, saaie Biden die bijna steeds door de mand valt bij campagne voeren. Die slappeling die juichte over afsluiten van slechte handelsverdragen.  Wedkantoren en polls denken daar nog even anders over, in toenemende mate zelfs. Maar het geloof in de Trump put is ongebroken: de S&P500 daalde een beetje te veel op donderdag en ja hoor, Trump kwam meteen met verzachtende woorden over de handelsoorlog: dat gedoe met Huawei is maar een spelletje, kan worden ongedaan gemaakt worden bij een handelsdeal. Op de G20 komt alles weer goed, alle ellende is ruim verdisconteerd (de S&P500 is immers met 4% geïmplodeerd van top af), er wordt niets meer verwacht voor eind 2019.

May is weg en de kansen op no deal springen fors omhoog, maar beurzen vinden dat nog steeds een non event, het is nog lang niet het basisscenario en wat heeft dat nou voor invloed op de diensteneconomie (het VK maakt toch al decennia bijna niks meer).

Europese banken, Deutsche Bank voorop, staan er koerstechnisch beroerd voor. Zeer soepele voorwaarden voor TLTRO’s van de ECB moeten kredietverlening winstgevend en mogelijk houden. En dat gebeurt. Als Weber de baas wordt in de EU, dan kan Weidmann zijn kansen om baas ECB te worden op zijn buik schrijven. De ECB blijft lief, liever dan lief zelfs.

De BTW-verhoging in Japan zal uitgesteld moeten worden, er is geen goede reden, waarom dat deze keer geen recessie zal veroorzaken, al doet Japan uiteraard haar fiscale best.
Voedselprijzen gaan omhoog en dat is een nieuwe tegenvaller voor Emerging Markets. Modi heeft gelukkig een flinke zege behaald en dat doet toch weer hoge verwachtingen voor het altijd dure (voor aandelen) India koesteren.


Xi liet demonstratief foto’s circuleren bij zijn bezoek aan mijnen die ‘rare earth’ metalen winnen. Daar kan Amerika straks misschien naar fluiten, maar de VS voeren hier maar heel weinig van in en China zou zich een onbetrouwbare handelspartner tonen als men die zeldzame metalen niet meer wil leveren.  


JP Morgan komt met toch wel een fikse bijstelling van de macro verwachtingen. Whiplash noemen ze het als kop van hun wekelijkse Global Data Watch, na de onverwacht hoge groei in het eerste kwartaal bijna overal, waardoor men greenshoots zag, ziet men nu ineens bijna overal onverwacht lage groei. Boem, vooral als men de verslechtering over april (dat zijn de meest recente cijfers waarop de plotseling zo zichtbare afzwakking is gebaseerd) verergerd doortrekt naar mei vanwege het weer oplaaien van de handelsoorlog tussen China en de VS.
Groei in het tweede kwartaal wordt iets van 1% en niet bijna 2,5%. Eerst veronderstelde men dat het niet zo erg was dat de groei van de industriële productie achterbleef, omdat dit ruimschoots werd goed gemaakt door een sterke dienstensector.
Eerst dacht men dat de zwakte van de industrie tijdelijk was en die weer richting wat diensten/consument aangaven zou gaan. Nu ineens andersom. Nu ziet men die sterkte van de dienstensector niet meer standhouden. Het vertrouwen van de consument dreigt behoorlijk geraakt te worden. Flash PMI’s waren naar beneden en deze keer ook behoorlijk voor de dienstensector. Lagere groei in de VS is erg besmettelijk voor de rest van de wereld. Ook daar zien we verzwakking van de dienstensector.

Niet genoeg voor recessie, maar genoeg voor een reeks van neerwaartse groeibijstellingen die nog lang niet afgelopen lijkt.
Dr. Copper ziet zwakte.
JP Morgan is niet meer zo stellig over flinke winstgroei in de VS, al houdt men nog wel hoop op $180 winst voor de S&P500 in 2020, waardoor men nog wel een S&P500 van 2850 als normaal vindt. 2900 is veel en 2800 is weinig denken ze, maar als handelsoorlog+ verslechtering macro tot lagere winstverwachtingen leidt, dan houdt die 2800 niet zegt men bij JP Morgan.
De trend van de winstverwachtingen is niet goed, flink naar beneden. De winstcijfers over het eerste kwartaal vielen iets meer dan gebruikelijk mee en dat gaf veel hoop, maar nu houdt men het hart weer vast voor weer een bataljon aan neerwaartse bijstellingen. Een nieuwe draai van greenshoots optimisme naar hernieuwde voorzichtigheid zo lang de handelsoorlog en macro niet verbeteren. 
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten