5 mei 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Per saldo weinig koersbewegingen. Men reageerde niet op de wat tegenvallende ISM en de meevallende groei in Europa aan het begin van de week. De FED zorgde op woensdag/donderdag voor wat daling, maar dat werd vrijdag weer goed gemaakt door de fraaie werkgelegenheidscijfers met minder dan verwachte loongroei. De FED ging niet mee met de logica van het Witte Huis (Pence (“The economy is roaring…. We need rate cuts”)). Powell deed de markt een beetje braken met zijn stellige doch verfoeide opmerking dat de daling van de kerninflatie van voorbijgaande aard is. Geduld, ‘patient’, ‘data dependent’.

Een en ander wijst op enig, wellicht tegenvallend, herstel van de macro dat niet verstoord gaat worden door een krappere FED. Maar ook geen nog ruimere ‘irresponsibly dovish’ FED.

De olieprijs luisterde beter naar Trump afgelopen week op zijn eis dat de OPEC meer moet gaan produceren. Alleen Iran belooft dat.

Minister van Justitie Barr moest menig zweetdruppeltje wegwerken bij leugentjes om bestwil over wat hij maakte van de boze brief van Mueller over het uit de context halen van de conclusies van zijn rapport, maar bleef verrassend gemakkelijk overeind, omdat republikeinen hem overduidelijk waarderen als betrouwbaar schoothondje van Trump, zoals het in de nieuwe Trump-wereldorde betaamt.

Mnuchin en Trump meldden al maanden dat geweldige vooruitgang wordt gemaakt in talloze zeer productieve meetings met de onderhandelingen met China. De FT meldde als voorbeeld hiervan dat Trump zijn eisen over diefstal intellectueel eigendom door China grotendeels heeft ingeslikt. Om China te behagen zal Trump echter meer moeten toegeven, iets dat hij volgens China echt wel zal moeten doen om de verkiezingen te kunnen winnen. Dit houdt het eindresultaat nog even tegen, maar in juni of eind mei denkt men nog steeds dat er een formele ondertekening van een of ander handelsverdrag door Trump en Xi kan plaatsvinden.

Guaido is bezig met een slow motion coupe in Venezuela, het leger doet weinig, soldij van $10 per maand maakt ook niet enthousiast om de corrupte legerleiding al te veel te steunen. Maduro geniet van de steun van Rusland en Cuba. Kim gaat druk door met lanceren van wapentuig na zijn onderonsje met Poetin. Deze onderhield ook nog een gemoedelijk telefoongesprekje met Trump.
Besluiteloosheid rond Brexit kostten de Tories en in mindere mate Labour heel wat gemeenteraadzetels, met de pro-Europese Liberals als grote winnaar.

De eerste opgave van de groei van de werkgelegenheid in de VS over april was 263.000, veel beter dan verwacht (200.000) en met kleine opwaartse herziening van de vorige maanden. Werkloosheid daalde van 3,8 naar 3,6%, maar dat kwam omdat de beroepsbevolking volgens het Household Survey met 490.000 was gedaald. Participatiegraad daalde 0,2%. De brede werkloosheid (U6) beleef gelijk. Loongroei bleef 3,2% op jaarbasis (3,3% verwacht).
 Initial claims voor werkloosheid bleven op 230.000, waar een duidelijke daling was verwacht.
Pending home sales sterk, nieuwe orders in herstel. Persoonlijk inkomen slechts +0,1%, maar uitgaven een sterke, hoger dan verwachte +0,9% over maart. Autoverkopen april daalden, vielen tegen.
ISM manufacturing -2,5 (-0,3 verwacht) naar 52,8 en ISM non manufacturing -0,6 op 55,5, waar een stijging was verwacht.

De groei van het BNP in het eerste kwartaal in Europa was (niet geannualiseerd) beter dan verwacht  +0,4% (vierde kwartaal was 0,2% en derde kwartaal 2018 0,1%) met name in Spanje (+0,7%), Frankrijk (+0,4%) en Italië (+0,2%).
In Mexico was er onverwachts krimp: -0,2%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten