15 maart 2020

Is er nog wat verstandigs op te merken


Velen doen van schrik in hun broek, kopen dat af met het inslaan van grote hoeveelheden toiletpapier. Dat helpt natuurlijk niet zo heel erg veel.

Is er genoeg ellende verdisconteerd? Het zou kunnen, maar ik denk nog van niet. De helft van de economen ziet nu een recessie in de VS, dat horen er meer te worden. Een diepe recessie moet men gaan zien, niet iets dat zo voorbij is met inhaalgroei. Dan pas kan het gaan meevallen tenzij er wonderen gebeuren (vaccin, geneesmiddelen binnen enkele maanden, snel succes van quarantaine etc.)

Er gebeuren te vel onvoorspelbare dingen. Waarom stijgt de rente ineens en daalt de goudprijs? Hoe moet je nu je risico’s afdekken, als zelfs de safe havens niet meer werken? Dan dreigt nog meer afbouw van risico (aandelen, credits, grondstoffen, vastgoed etc.)

Ernstige kredietproblemen voor vooral kleinbedrijf; run op kredietlijnen, banken gaan die beperken

Massale ontslagen in diverse sectoren
Onzekerheid
Ouderen die bang zijn en bol staan van aandelen
Te weinig intensive care in VS


Trump is met enkele met coronavirus besmette personen omgegaan o.a. in zijn lustoord Mar a Lago, maar testte gelukkig negatief voor coronavirus. Hij staat voor de moeilijke beslissing om het land dicht te gooien en zo een flinke recessie te creëren en daardoor de verkiezingen zelfs van een volgens hem zo goed als dode Biden te verliezen. Als Trump te weinig maatregelen neemt, dan dreigen er letterlijk grote rampen.

Mish, https://moneymaven.io/mishtalk/economics/how-much-recession-warning-did-you-expect-DofxP3jx60S2n-AR5FHusw die de mythe doorprikt dat de aandelenmarkt een jaar van tevoren een recessie voorspelt. Nee dus. Niet in 2020 en niet de vorige keer eind 2007.
Ik had daarvoor vorig jaar gewaarschuwd. Ik stelde dat daling van de beurzen samen zou gaan met een voldoende grote val van vertrouwen en bijna meteen een recessie zou veroorzaken. Zonder schok zou er met goede kans geen recessie komen voor de verkiezingen

Recessie door schokken lijkt nu inderdaad te gaan gebeuren, al had ik natuurlijk niet iets als een coronavirus voorspeld. De obligatiemarkt had overigens wel op tijd gewaarschuwd (omgekeerde rentestructuur), maar net als bijna altijd is die waarschuwing in de wind geslagen. Ja, wie had dit nu kunnen verwachten. Inderdaad, dit had ik ook niet verwacht, maar einde cyclus is de economie gevoelig voor schokken. Een coronavirus hoort de groei maar tijdelijk te drukken, maar dat zou behoorlijk kunnen tegenvallen. Fiscale stimulering in de VS stuit op een nu al groot begrotingstekort, al stijgend bij meer dan 2% economische groei. Bedrijfsschulden zijn veel te hoog geworden na veel te veel en te dure inkoop eigen aandelen in plaats van gezonde investeringen en een ogenschijnlijk te sterke balans te maken (die in goede tijden zorgt voor achterblijven op de beurs). Kleine bedrijven zitten plotseling in de klem, banken zijn niet happig nu het kredietrisico flink op te voeren.
In slechte tijden zie je hoe snel de koerswinsten uit de goede tijden verdampen. Het is nu wel heel erg snel gegaan. 

Er wordt gerekend op inhaalgroei als de pandemie bedwongen lijkt. Zo lang er geen vaccin is, zal men echter voorzichtig moeten blijven. Toerisme etc. zal nog wel een tijdje zwaar in de klem zitten. Kan je nog wel terug, als ter plekke ineens weer een corona-opleving komt na een eerder sein veilig. De intensive care capaciteit is onvoldoende in veel landen, waaronder de VS en Nederland (er is veel minder capaciteit dan in Italië). Er zijn aanbodproblemen en vraag is verdwenen voor bepaalde diensten en sectoren.

Aandelen zijn nog steeds niet goedkoper dan twee jaar geleden, terwijl in o.a. Europa de winsten per aandeel niet gestegen zijn. Winsten gaan nu waarschijnlijk dalen en koerswinstverhoudingen bereiken in dat soort situaties voorlopig niet meer de oude hoogtes. Het vertrouwen is aangetast, vooral van ouderen en die bezitten relatief veel aandelen. Waarom zouden winsten in Europa ineens langdurig mooi gaan stijgen, terwijl dat al zo lang niet meer echt gebeurde over periodes van 5+ jaar.
Dividend moet hoger zijn dan rente om risicomijdende beleggers over de streep te trekken.
Is het een mythe dat de FED altijd de aandelen omhoog krijgt? Misschien, zegt Jim Bianco, je zou komende tijd lelijk teleurgesteld kunnen raken over hoe weinig de FED de koersen omhoog kan krijgen, onmachtig als ze is tegen het coronavirus.

Na 2008 lukte het, je moest wel geduld hebben overigens, maar Europese bankaandelen en diverse andere waarde-aandelen zijn niet meer teruggekomen op de oude hoogtes. Iets dergelijks is mogelijk als er breuken in de tijd zijn. Je zag het recent met winkels. Wat is bijvoorbeeld Wereldhave en het vroeger superveilig geachte Unibail Rodamco Westfield toch enorm gedaald.

Wat een rare olieruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Men wil andere landen lesje leren. Rusland moet naar OPEC luisteren, schalieolie in de VS moet naar Rusland luisteren. Saoedi-Arabië heeft door laten rekenen wat er gebeurt bij olieprijs van $12-20.  

Het zou een breuk in de tijd zijn als men inderdaad geen (reële) winst- en dividendgroei zou gaan verwachten, o.a. door meer inflatie vanwege deglobalisering en hogere kosten voor o.a. gezondheidszorg en daarmee noodgedwongen veel minder inkoop eigen aandelen.   Dan moeten dividenden echt veel hoger zijn dan de rente, wil het voor risico gecorrigeerd aantrekkelijk zijn om in aandelen te beleggen.

het kan natuurlijk meevallen

Trump wil koersen omhoog bluffen
De FED gaat all in
men komt met fiscale steun, kredietgaranties, betaalde werktijdverkorting etc.
rebalancen zorgt voor grote aankopen van pensioenfondsen
Zomer komt, sociale onthouding werkt in Azië en die mondkapjes houden besmetting anderen tegen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten