31 maart 2020

melt up scenario (in ieder geval tot rebalancing pensioenfondsen over hoogtepunt is)


Stijging door beleggers die geloven dat ergste achter de rug is, verwachte rebalancing van pensioenfondsen (JP Morgan: $850 miljard in VS alleen al; =oppassen na eerste week van april), coronanieuws dat piek achter de rug is in o.a. Italië, dat China weer bruist en dat aantal besmettingen in de VS minder dan verwacht oploopt. Meer geloof in op handen zijnde vaccins van o.a. Johnson& Johnson en Gilead, van Trumps mengseltje (=gevaarlijk, nieuwe besmettingsgolven zitten er dik in).
Geloof dat de FED alle koersen kan doen stijgen zoals altijd, FOMO is nog niet dood, buy the dip. Koersen herstellen in een kleine bear markt (zoals we tot nu toe gezien hebben) nog één keer tot een niveau dat de schade terugbrengt tot een draaglijk niveau (IJ in de vierjaarsanalyse). In plaats van verlies nemen vatten de meeste beleggers dan moed om na de tweede of derde val helemaal murf geslagen aandelen maar goedendag zeggen. Men ziet nu bloed door de straten vloeien. Zo erg kan het niet zijn. Over twee maanden gloort een fantastisch herstel.


Iedereen kan zich wel voor de kop slaan en moet op record hoge waarderingen dan kopen, want aandelen hebben haast geen risico zo garandeert de FED op bevel van Trump. Enorm winstherstel tot wel half de niveaus van 2019. Bedrijven gaan helemaal wild investeren, kopen record hoeveelheden eigen aandelen terug en verhogen dividenden. Natuurlijk gaan ze niet op de kosten bezuinigen, dat deden ze al jaren niet en nu zou het wel erg onvaderlandsvriendelijk zijn, net zoals ze daarom bijna niemand hebben ontslagen, waarom zou je als je omzet niet erg veel terugloopt. De consument gaat nu het weer kan tien keer per jaar op vakantie (vooral skivakanties naar Italië zijn in trek door de geboden korting), koopt eindelijk die Tesla van € 120.000 en gaat enkele keren per week uit eten (een klein beetje jammer is dat alleen de pizzeria’s het hebben overleefd) , gaat elke week naar de kapper en dokters hebben het idioot druk met inhaalvraag vanwege even weggestopte kwaaltjes. De verzorgingseconomie groeit als een tierelier met al die re-invaliderende coronapatiënten en andere patiënten die net wat te laat naar de dokter konden gaan.  Dat wakkert natuurlijk de groei flink aan. Explosieve stijging vraag door opgespaarde, uitgestelde consumptie.

Trump, de beste president sinds Herbert Hoover die zo goed zag dat COVID-19 slechts een tamelijk onschuldig griepje was en als eerste het geneesmiddel van anti malaria met nog wat dringend voorschreef aan zijn steeds dwepigere volgelingen, wordt met een landslide herkozen nadat hij heeft gezorgd voor wetgeving die Islamitisch bankieren verplicht maakt: banken mogen geen rente meer vragen op hypotheken en leningen aan bedrijven en particulieren. Aflossen hoeft ook niet meer, alle studieschulden zijn kwijt gescholden. Belastingen worden verlaagd uit besparingen vanwege afschaffing Obamacare. Iedereen ziet dat er veel fake news was rond COVID-19 en dat 99% weer gezond dan wel herstellend aan de slag is gegaan. Natuurlijk kwam er al een vaccin in september 2020, want goed testen was niet nodig.

Dat is allemaal nodig om het meest gunstige scenario van o.a. het CPB in Nederland voor elkaar te krijgen. Onze export krijgt maar beperkt klappen, ook al zakt de vraag in de wereld sterk terug. We kopen gewoon door. Investeringen blijven goed op peil. Deze keer gelukkig geen terugslag door oplopende voorraden vanwege overschatting vraag. Natuurlijk laten we ons niet bang maken voor zo’n virusje. In augustus waren we dat al lang vergeten. Hand in hand kameraden in ons knuffellandje. Nederland betaalt maar wat graag mee aan een soort Marshall-plan om de economieën in Zuid-Europa weer aan de praat te krijgen. Pensioenfondsen hoeven niet te korten, want de rente op Nederlandse staatsleningen is vanwege de BBB- rating in plaats van AAA rating gestegen naar 2%, eenzelfde rente als Italië nu heeft vanwege de ruimhartige toezeggingen van de ECB en straks ook Duitsland/Nederland om tot de laatste cent voor schulden van Italië gemaakt in Europees verband garant te staan.

Misschien gelooft u net als ik dat het hierboven geschetste optimistische scenario zich niet helemaal zo gaat voltrekken.

U kunt zich echter vastklampen aan de FED en de ECB. Die zorgen voor hogere koersen dan gerechtvaardigd volgens de normale economische scenario’s. Zij kopen namelijk onafhankelijk van de fundamentals. De koersen moeten dan hoger zijn dan die fundamentals aangeven. En ze proberen de koersen nog veel verder op te drijven, onder goedkeurende geluidjes van Trump.
Steeds meer beleggers beginnen te geloven dat je je niet tegen die opwaartse trend door oneindig opkopen door centrale banken. Koop toch nu er nog geen all time high is bereikt. Het is een emotionele markt die het zicht op de fundamentals is kwijt geraakt. Een ding weet je zeker: voorlopig kopen die centrale banken oneindig.
Natuurlijk loopt zo’n beleggingsstrategie normaal gesproken verkeerd af. Je moet niet veel te duur kopen als je er niet van uit kunt gaan dat de fundamentals gaan verbeteren.

Voorbeelden van irrationeel hoge koersen door de FED   

zie bijvoorbeeld bij High Yield (onvoorstelbaar bij uitstroom van gelden door particuliere beleggers en waarschijnlijk record groei high yield door downgrades).
de steun van de FED aan investment grade heeft meteen geleid tot onverzadigbare belangstelling
en meer bizar
natuurlijk zijn mortgage backed securities nu niet veiliger dan voor het uitbreken van de coronacrisis. maar als de FED maar genoeg koopt, dan...(koop je beslist geen "waarde ")

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten