5 maart 2020

terug uit down under

De voorspelde correctie is inderdaad opgetreden. Het coronavirus is hard aan het toeslaan. Boomers en de nog oudere silent generation dreigen beslist niet OK meer te zijn. Volatiliteit scherp omhoog en dar versnelde de neergang, maar ook het herstel van gisteren (vooral dankzij de val van de kansen van Bernie Sanders).
Is de huidige correctie genoeg? Dat zou me zeer verbazen.Er moeten draconische maatregelen getroffen worden zo laat China zien. Italië begint nu ook. De valpartij van de koersen in China was verrassend beperkt. Idem voor Zuid-Korea. Een technische recessie wordt voorspeld met vrijwel gegarandeerd sterk V-herstel nog dit jaar inclusief onmatige stimulering van centrale banken. Een V-herstel kan alleen als eerst de economische groei ver terugvalt.

De verwachtingen zijn erg hoog en men bagatelliseert de gevolgen van het coronavirus. De Spaanse griep en Sars waren niet erg voor de beurzen. De creditmarkt signaleert nog steeds geen recessie (de staatsleningenmarkt wel).
Het kan nog geruime tijd duren voor de epidemie op haar hoogtepunt is (2021 en niet over een of twee maanden) en het virus kan muteren zodat het ook in 2021 kan toeslaan. Seattle wordt een soort Wuhan, zo dreigt. Toerisme krijgt enorme klappen. Geen goed klimaat om eens lekker te gaan investeren. Kostenbesparing wordt aantrekkelijker met bijbehorende ontslagen.
Paniek ligt voor de hand, vooral in de VS, waar veel zieke mensen noodgedwongen al besmettend doorwerken en waar men uitermate moeilijk deed over testen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten