12 maart 2020

paniek verergert


En die daling van maandag was onvoldoende. Een olieschok + kredietschok hoort meer dan 10% koersschade op te leveren.
Trump begint langzaam te beseffen dat het coronavirus geen hoax is, maar een echt probleem, speciaal voor ouderen en zwakkeren, niet helemaal zijn doelgroep, maar toch. Het virus laat zich niet afbluffen door Trump. Ondanks de enorme kennis van Trump over het virus die de grootste experts paf deed staan (vanwege zijn onkunde, maar dat begint hij nu pas te beseffen), worden er nu wat meer maatregelen getroffen. Het is allemaal de schuld van Europa, anders was er niets gebeurd.
Dat boezemt nog steeds geen vertrouwen in bij beleggers. Er moeten meer maatregelen genomen worden zoals in China en Italië. Zelfs Goldman Sachs moet nu toch gaan voorspellen dat economische groei negatief wordt.

Mnuchin weet het: er moeten zo veel mogelijk maatregelen genomen worden om de economische pijn te verlichten, de verspreiding van het coronavirus is niet te stoppen. Men neemt toch maatregelen om verspreiding te stoppen, want men wil nog niet van opa en oma en zwakkeren af. Dat kost eigenlijk veel te veel in de ogen van Trump en daarom moeten degenen die het hardste economisch getroffen worden zoals biljoenairs met veel aandelen geholpen worden met belastingverlagingen.

Aandelenbeurzen lijden enorm van het afbouwen van speculatie op basis van onbegrensd geloof in hogere beurzen vanwege de FED en Trump. Gamma versnelt de neergang. Veel bedrijven moeten hun vermogenspositie gaan versterken door emissies in plaats van terugkopen aandelen.

Alle koerswinsten sinds het aantreden van Trump zijn nu bijna verdampt. Wat sterke Trump economie. Trump kende twee bear markten op de beurs (2018 en 2020), hij is nog erger dan Carter (dat is in ieder geval nog een nobel mens, al zat het hem als president niet mee).

Maar beurskoersen houden eens op met dalen. Op zeker moment moet men tevreden zijn dat men zo goedkoop mag kopen (zelf denk ik aan 380-400 voor de AEX en 2000-2250 voor S&P500, maar misschien is dat te hebberig)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten