10 maart 2020

overpeinzing


Ineens een bloedbad door paniek rond het coronavirus verergerd door een olieruzie tussen free rider Rusland en OPEC-meester Saoedi-Arabië. Ongekende daling van de Amerikaanse rente op staatsleningen en ongekend harde stijging van BBB leningen van oliebedrijven (zogenaamd investment grade, tenminste als de olieprijs niet al te laag blijft). De snelste daling van top tot bear markt (13 dagen, dit brak het oude record van 42 dagen in 1929. In 1987 was de beurs vanaf augustus aan het dalen, vrij langzaam tot de crash kwam).

Tot maandag was het sentiment nog niet echt bearish. nu begint het ergens op te lijken.

Credit spreads waren nog niet veel opgelopen. Credit spreads waren beslist niet de canary in the coal mine. Nu drukken de credit spreads, liquiditeitsproblemen, te hoge schuldenlasten o.a. de Amerikaanse economie in een recessie. 

De bestrijdingsmaatregelen voor het coronavirus zijn overigens al voldoende om een recessie te krijgen. Het wordt kennelijk een grote daling van het BNP. Hopelijk kort, maar als de credit markt tegenwerkt, het vertrouwen om te investeren weg blijft, kan het toch wel enige tijd duren. De winstverwachtingen zijn nog vrijwel niet aangepast aan de corona-ellende.
Goud biedt bescherming, maar eventjes niet. Men zegt dat dit komt door verkopen om aan margin calls vanwege verliezen op andere zaken te voldoen.

Er lijkt nu sprake van een recessie, daling van de investeringen en een grote schok met waarschijnlijk nog meer schokken. Meestal staat daar een daling van de koersen van ongeveer 40% voor. Maar deze keer is er meer geloof dat de daling tijdelijk is en dat er grote steun komt van centrale banken samen met fiscale stimulering.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten