2 juni 2015

eerste renteverhoging hoeft niet zo erg te zijn voor aandelen en obligaties met lage duratie

De laatste tijd is iedereen zich erg druk aan het maken over wat de beurs gaat doen als de FED het in haar hoofdje haalt de rente toch te gaan verhogen, geheel tegen de wil van de markt in.
Kommer en kwel komt dan op ons af, zo houdt men ons voor.
Niet iedereen denkt dat overigens. Josh Brown denkt dat aandelen dan gewoon door kunnen stijgen http://fortune.com/2015/05/26/investing-rising-interest-rates/

Wel kun je dan beter in in de rest van de werld beleggen in plaats van in Amerikaanse aandelen. Zelfs met obligaties liep je tegen niet a te erge kleerscheuren aan, je moest alleen de lange duraties vermijden.Net de gedwongen lievelingetjes van pensioenfondsen en verzekeraars.
Niets aan de hand dus, gemiddeld.
Josh Brown c.s. waarschuwen er wel voor dat van alles kan gebeuren en dat het elke keer anders gaat. Het enige dat ze zeker weten is dat rampspoed niet gegarandeerd is.
Bovenstaand plaatje is van JP Morgan (Mislav Matejka) over wat er gemiddeld gebeurde na 1970 met de Amerikaanse beurs als de FED de rente ging verhogen.
Het geeft aan dat er gemiddeld een heel kleine daling is geweest van de periode van 3 maanden voor de verhoging tot drie maanden na de verhoging. daarna kwam de bull market terug. Die gemiddelde kleine daling is niet groot genoeg om actie te ondernemen.
Je moet nog andere redenen hebben om wat te gaan doen. In de andere keren dat de FED de rente begon te verhogen was de winstgroei veel beter. Dat maant nu tot voorzichtigheid. Er is een behoorlijke kans dat de winsten gaan tegenvallen.
Je kunt ook vertrouwen op de QE van grote centrale banken in de wereld. in de VS is QE stabiel, maar in Europa en vooral Japan groeien de balansen als kool. Dat hoort genoeg compensatie te zijn. China is niet duidelijk. Men versoepelt de monetaire politiek, maar ondertussen verkoopt men wel valutareserves. Dan hebben we de OPEC-landen nog die dit jaar voor $200 miljard aan valutareserves moeten verkopen terwijl men vroeger $400 miljard oppotte. De FED kan in voorbereiding van de eerste verhoging proberen liquiditeit aan de markt te onttrekken. Dat zou de doorslag moeten geven, maar het ziet er niet naar uit dat de FED echt drastische maatregelen gaat nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten