28 juni 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Griekenland domineerde het nieuws. Eerst leek men tot een verstikkend compromis te komen voor Griekenland, maar ineens toverde Tsipras een gevaarlijk konijn uit de hoed: een referendum met een negatief stemadvies over het voorstel van de trojka met onduidelijke gevolgen voor het behoud van de euro. In ieder geval goed voor een massale run op de pinautomaten en de banken. De ECB moet nu de noodfinanciering wel haast stopzetten, anders wordt de uitslag zeker nee in het referendum. Er is al ongeveer € 90 miljard noodsteun verleend door de ECB en hier zal snel nog tientallen miljarden bij moeten, wil men de banken open houden. De onderhandelingen gaan straks over hoe veel van de Griekse schuld moet worden afgeschreven, hoe de capital controls moeten worden ingevoerd, of er een parallelvaluta komt of toch weer de drachme. Alleen bezuinigen, verhogen van de belastingen is een dwaas idee als men uit een weer groeiende economie hoopt geld terug te zien uit Griekenland. Groei is onmogelijk in de huidige situatie, pas bij enorme kwijtschelding van de schulden en na een enorme devaluatie waardoor de nu ondraagbare pensioenlast in drachmes/ g-euro's lager wordt. Wie weet koppelt men de munt wel aan de roebel, nu Griekenland een semi communistisch land lijkt te gaan worden.
Een Lehman moment lijkt weinig waarschijnlijk buiten Griekenland, daar de Griekse schuld hoofdzakelijk in sterke handen zit (die van de trojka) en er daardoor geen kettingreactie van derivaten, onderpanden etc. nodig is. De Griekse economie is onbelangrijk voor de groei in Europa.
(Russische sancties afgelopen jaar hakten er de nodige malen harder in)

In China was er opnieuw een forse daling van de beurzen, men zit nu meer dan 20% van de top, maar de Chinese beurs is nog steeds in 2015 de sterkste stijger. Ex banken zijn Chinese A aandelen peperduur, maar de Chinezen hebben wel voor omgerekend $ 21.000 miljard aan banktegoeden/ deposito's uitstaan (vergelijk Griekenland: € 140 miljard; BNP VS ongeveer $ 20.000 miljard)

Het economische nieuws was grotendeels gunstig, op de nieuwe orders duurzame goederen  na in de VS. De consumptieve bestedingen namen (nominaal) 0,9% toe over mei en de inkomens met 0,5%, de cijfers over de huizenmarkt (verkopen nieuwe en bestaande huizen) waren goed. Het consumentenvertrouwen (University of Michigan) steeg. Initial claims voor werkloosheid bleven extreem laag. Daardoor is men de groeiverwachting voor het tweede kwartaal weer behoorlijk verder op aan het schroeven van ongeveer 2% naar 3% of beter. De groei over het eerste kwartaal werd opwaarts herzien tot -0,2% en de kern PCE inflatie was slechts 0,1%.

Ook in de eurozone verhoogt men (nog steeds) de groeiverwachtingen. De Markit PMI's vielen mee. Nederland naar 2% op het herstel van de huizenmarkt ondanks de snode plannen de aardgasproductie nog veel verder te verlagen. IFO daalde iets.
Een en ander zorgde voor een verder oplopen van de rente en in de eurozone stijgende beurzen (Grieks referendum kwam pas na sluiten beurzen).
Overigens wordt de rentestijging in de wereld meer toegeschreven aan steeds grotere verkopen van valutareserves van Emerging Markets dan aan de verbeterende economische vooruitzichten in het Westen. Dit wijst (geen garantie) op zwakte van de euro en na een korte val weer snel hogere rente door Griekenland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten