7 juni 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Er heerste een beetje bedrukte stemming op de meeste aandelenbeurzen (alleen in China bubbelde het voort) onder al dat geweld van de obligatiemarkten.
Eerst kwamen de inflatiecijfers en vooral de kerninflatie hoger binnen dan verwacht. Draghi had zich een paar dagen daarna iets te vrolijk uitgelaten over de verbeterde omstandigheden in de eurozone en vond de huidige volatiliteit op de rentemarkten niet zo erg. Dat veroorzaakte nog heel wat meer volatiliteit, de rente schoot nog eens omhoog. Meer zelfs dan op het meevallende banengroeirapport in de VS met zijn ietsje aantrekkende loongroei. Gebrek aan huilverhalen in de eurozone is genoeg om de Amerikaanse rente te doen stijgen.
Iedereen was overigens in zijn nopjes met dat rapport, Goldilocks. Alles was beter, maar niet zo goed dat de toorn van Yellen is afgeroepen (al is er nu wel meer kans op een renteverhoging in september). Er is weer volop vertrouwen dat de groei in het tweede kwartaal zal aantrekken. 280.000 groei banen, 0,1 hogere participatiegraad (de grootste verrassing), een weer groeiende arbeidsmarkt en daardoor zelfs een iets oplopende werkloosheid bij deze flinke banengroei.

Iets hogere lonen, maar nog steeds is er te weinig loongroei. Wel een kleine daling van de brede werkloosheid U6.

In de VS stegen de inkomens in april met 0,4% maar men gaf niets extra uit. De ISM manufacturing viel mee op 52,8 (met nieuwe orders duidelijk sterker), maar de ISM diensten op 55,7 viel tegen.
De bouw trok aan volgens de cijfers in april. De neerwaartse herziening van de groei van het BNP tot -0,7% leidde tot een verdere daling van de productiviteitsgroei tot -3,1% en een stijging van de arbeidskosten per eenheid product van 6,7%. Iets te extreme cijfers volgens de economen die daarom betere cijfers verwachten bij de jaarlijkse aanpassing van de jaargroei eind juli.
Nieuwe orders vielen inclusief herzieningen tegen. Initial claims voor werkloosheid daalden weer.

In Europa stegen de PMI's voor de industrie en de dienstensector iets in Frankrijk  met nu ook in Italië goede cijfers..Weinig verandering in Duitsland. In het VK ging de PMI voor diensten 3 punten achteruit, maar bleef sterk op 56,5
PMi's veranderden weinig in China en Japan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten