8 juni 2015

Salisbury Sarnum Stonehenge

Vorig jaar gingen we bij onze reis door Zuidwest Engeland ook naar Salisbury, een stadje met 40.000 inwoners, bekend van zijn enorme kathedraal en de kathedralen uit het verleden Old Sarnum en vooral Stonehenge. Vooral die oude 2500 tot 3000 jaar oude stenen fascineren iedereen.
Dit jaar krijgt de gewone kathedraal wat extra aandacht als een van de vier plekken waar de Magna Carta is te bewonderen. Het is namelijk 800 jaar geleden dat de Engelsen in opstand kwamen tegen king John en die kon alleen maar aan de macht blijven door allerlei concessies te doen aan het gewone en minder gewone volk. Met grote tegenzin deed hij het noodzakelijke: hij tekende de Magna Carta en daarmee was het begin van de rechten voor alle mensen een feit. Vooral Amerikanen zijn dol op de Magna Carta, in Engeland waren de machthebbers niet zo in hun nopjes met het verlenen van rechten aan jan en alleman.   De eerste Amerikanen namen al spoedig de Magna Carta als een soort grondwet en rechtvaardigden hiermee hun opstand tegen Engeland, waar de koning veel te ver tegen hun belangen en rechten in ging.



Afijn, de huidige kathedraal is veel te groot voor het stadje. Bij de rondleiding krijg je al te horen dat het experimenteel was om zo’n grote kerk te bouwen. Het was een ambitieuze doelstelling om de grootste kerk van Engeland te bouwen, maar als je maar echt wilt, dan kan er blijkbaar een heleboel. Een en ander staat een beetje uit het lood, maar na al die eeuwen lijkt er nog steeds geen reëel instortingsgevaar te zijn. We hadden een rondleiding met een oude dame die geen enkel jaartal precies uit haar hoofd wist, maar wel allerlei leuke details wist. De groene mannetjes werden aangewezen in het meubilair. Dat is een soort bijgeloof van de bouwvakkers geweest dat de oude goden hun geen kwaad zouden doen. Rondom de kathedraal liggen nog wat museumpjes zoals het huis van Ted Heath, een voormalige leider van de conservatieven. 
En je bent zo de stad uit, midden in het centrum ligt nog heel wat groen.


Vlak tegen Salisbury aan ligt de voormalige stad, Old Sarum. Hier is vrijwel niets van over. Er heeft een stenen kasteel gestaan van een prins met een in die tijd belangrijke kerk. Een en ander is met de grond gelijk gemaakt, zoals het betaamt wanneer een prins het onderspit delft.



De grote attractie van Salisbury is Stonehenge. Men blijft speculeren waar een en ander voor diende. Waarom werd er zo iets kolossaals neergezet? Was het een religieus centrum en begraafplaats voor de edelen?
Onder die koepeltjes werden mensen begraven.
de steen waar het om draait bij de aanwijzingen van de zonnestand op 21 juni

en nu wordt het tijd voor vakantie naar Portugal: geen nieuwe blogposten komende twee weken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten