7 juni 2015

juli bijstelling van economische groei VS zal fors omhoog zijn

Er is in de VS een discussie gaande of men de groei van het BNP wel goed meet. De groei van het nationaal inkomen is veel hoger dan dat van het nationaal product. Het verschil is na 2000  erg groot. Gouverneur Williams van San Francisco, een gerenommeerde onderzoeker, heeft hier een groot punt van gemaakt en hij lijkt zijn zin te krijgen, de BEA die de groei van het BNP bepaalt, lijkt met hem met hem mee te gaan. De jaarlijkse herziening van de economische groei van het verleden in juli zal daarom groot zijn. Het bijstellen eind juli is de afgelopen jaren al een behoorlijk circus geweest en neerwaartse herzieningen hebben tot bijna hartverlammingen geleid bij sommige bonusgraaiers. 1 à 2% meer groei is mogelijk. Ik houdt het op 1% meer groei over het afgelopen jaar. Men had al aangekondigd de groei voor het eerste kwartaal ruim 1% hoger te gaan meten. Ik dacht dat dan de overige kwartalen 0,3% omlaag zouden gaan, maar dat lijkt niet het geval. Men wil de groei van het BNP meer aan laten sluiten bij de groei van het nationale inkomen. Niet helemaal, want men is wel meer gaan sparen/ er is minder leverage van schulden.
Dat betekent veel meer economische groei na 2012. Men betaalt wel meer belasting na het fiscal cliff. Toch blijft er genoeg over om de groei van het BNP hoger te maken. Men onderschat denk ik de omvang van de dienstensector en de internetwereld.

Na de juli bijstelling zal de markt het over eens raken dat de FED de rente in september moet verhogen. 2% groei is weinig, maar als je er 3% van maakt, dan vindt iedereen het normaal dat de rente hoger dan 0 is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten