27 juni 2015

eerste indrukken bij thuiskomst uit Portugal

Weer terug van de vakantie door Noord Portugal. Heel warm en heel koud was het. We reisden met handbagage en de Portugese douane vond het nodig om ons eens flink de les te lezen over het in bezit hebben van een weliswaar bijna lege tube tandpasta, maar toch een te grote tube. Idem met de zonnebrandolie. Het gaat niet om wat er nog in zit, maar hoe veel er in zou kunnen zitten. Door ontfutseling van deze zaken werden we weer gezien als normale toeristen in plaats van terroristen in de dop.

Veel is er niet veranderd in de afgelopen weken. Griekenland is nog hetzelfde drama. Politici gaan ervoor alles uit te stellen. Griekenland krijgt dan een extra bedrag waardoor we over een paar maanden weer moeten praten over het volgende uitstel. Er zijn ernstige bezuinigingen afgesproken in de vorm van belastingverhogingen. Dit zorgt weer voor verdere krimp van de economie en maakt schuldsanering steeds groter. Griekenland moet geld krijgen dat groei brengt, via de EIB / Junckerplan bijvoorbeeld met investeringen in infrastructuur (dan heb je tenminste onderpand)..
Wat er nu gebeurt, kan de problemen van Griekenland niet verminderen. Zonder groei geen verbetering van de kansen op schuldterugbetaling.

De FED deed precies wat je kon verwachten: een beetje benauwd doen over de groei, de voorspellingen verlagen voor de groei, de inflatie en de rente maar toch een behoorlijke volharding in het verhaal dat men de rente in 2015 gaat verhogen. De consensus hierover is minder geworden, maar Yellen wordt steeds havikachtiger. Eerst nam men aan dat de rentevoorspelling van Yellen de op twee of drie na laagste was, nu de zesde dot. Het wordt steeds kansrijker dat de economie eindelijk harder groeit dan de FED voorspelt. Je ziet het al aan de meevallende groei van consumptie over mei en de minder negatieve bijdrage van netto export. Drie weken geleden was er nog een bubbel in pessimisme vanwege de AtlantaFed now voorspelling voor de groei in het tweede kwartaal. Vrij plotseling volgde men deze cijfers massaal omdat zij als enige de groei over het eerste kwartaal goed hadden.  Toen nog onder 1%, inmiddels al meer dan 2%. 3%+ lijkt nu mogelijk voor het tweede kwartaal. Spannend blijft de jaarlijkse herziening van de groeicijfers, die meer groei in het eerste kwartaal zullen tonen en een betere aansluiting bij wat inkomensgroei zegt.
De rente is de opmars voort aan het zetten vanaf historische dieptepunten.

Beurzen zijn per saldo iets gestegen in Europa en Japan, maar fors gedaald in China en in de VS duurt de horizontale trend maar voort.


Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft niet stil gezeten. Men keurde het homohuwelijk goed en oordeelde Obamacare als grondwettig. Obama had verder nog goede tijden door de meewerking van de senaat om het Trans Pacific Partnership goedkeurde. Dit moet de vooruitzichten van de groei van de wereldhandel doen verbeteren. Nu nog de uitspraak over de doodstraf. In Nederland verbaasde de rechter zich door Nederland te veroordelen zich te houden aan de afspraken voor CO2 uitstoting. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten