2 augustus 2016

optimisme over groei neemt toe, centrale banken drukken toch op gelddrukknop

Na de brexit zijn de beurzen omhoog gestoven in plaats van tot as te vergaan.  Dat is achteraf goed te verklaren. Voor de brexit waren beleggers veel te negatief geworden, hadden ze bergen cash opgebouwd.  De centrale banken haalden de plannen uit de kast voor brexit, ook al zijn de gevolgen buiten het VK miniem. vreemd genoeg hield juist de Bank of England zich in, zij wilden bewijs zien dat het mis ging met de groei in het VK. Nu zien ze genoeg bewijs en dat betekent extra verruimen. Echt iedereen rekent hier op en daarom gaat het echt gebeuren. Buiten het VK is men door brexit ook allerlei liquiditeit de markt in aan het brengen, terwijl dat niet nodig is. Het is een beetje de reactie op het millenniumprobleem. Men zorgde voor enorme extra liquiditeit, maar er was geen millenniumprobleem. Het bedrijfsleven, de banken hadden voldoende maatregelen genomen.
Daarom zijn er nu opnieuw de nodige pessimisten die het net als na 2000 helemaal verkeerd zien gaan. Het  bullish sentiment staat weer onder druk en dat dicht bij all time highs in de S&P500. Gundlach heeft ook de paniekknop ingedrukt, hij raadt aan alles te verkopen, misschien alleen wat goud te bewaren. Gundlach is de winnende profeet van de laatste jaren, maar hij drukt denk ik iets te vroeg op de paniekknop. Ja, dividendaandelen zijn veel te duur, maar ze worden nog veel duurder. Cyclische aandelen profiteren van een plotseling groeiherstel van dik beneden trend naar een pietsje boven trend.
Ik geeft de grafieken van Gavyn davies uit de FT. http://blogs.ft.com/gavyndavies/2016/07/31/has-the-global-economy-finally-achieved-escape-velocity/
Alleen de boot van Engeland zinkt plotseling, maar overal elders gaat het beter. Niet overal erg overtuigend, maar in de VS is het wel overtuigend en dat telt.
Een en ander leidt tot een veel positiever verhaal voor investeringen in o.a. de VS volgens JP Morgan
En als het model uitkomt, dan gaan de winsten veel beter dan verwacht
winstgroei hangt enorm af van meevallende investeringsgroei.
JP Morgan denkt dat hetvertrouwen voldoende is. Een en ander heeft nog niet geleid tot hogere winstverwachtingen van JP Morgan. Optimisme over winstgroei is de laatste jaren zo afgestraft dat JP Morgan net als bijna iedereen nu verbeteringen in de winstgroei slechts met een flinke rem erop durft door te geven.
Bij Morgan Stanley drijven ze nog de spot met winstverwachtingen voor de komende een, twee jaar. We hebben geen winstgroei gezien in de afgelopen twee jaar. de economsiche groeivoorspellingen voor de komende twee jaar zijn meer van hetzelfde, misschien komt er een recessie. toch voorspelt men bottom up ineens 12% groei, wat een naïef optimisme aldus Morgan Stanley.
Normale winstgroei zal dus een enorme meevaller zijn voor de markt en als de centrale banken de paniekknop ingedrukt houden is dat goed nieuws voor aandleenbeurzen. Het wordt anders als ze hun paniekreacties willen rechtzetten. Dan gaat het mis met de financial conditiosn en worden ze afgeschilderd als onbetrouwbare sujetten, erger nog dan Hillaty Clinton volgens Trump. Lock them up, die centrale bankiers wordt het dan. .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten