13 augustus 2016

De rente stijgt, maar je kunt er toch niet zo zeker van zijn

Rente omhoog
Economisch nieuws valt mee, scenarioanalyse zegt dat secular stagnation stemmen gaat verliezen aan scenario’s waarin de rente hoger hoort te zijn, de S&P staat te hoog en stijgt verder met de dollar niet te sterk. Inflatietrend is iets omhoog op huren, gezondheidszorg, importprijzen, iets betere pricing power en inflatieverwachtingen zijn te ver gedaald. FED verhoogt rente in december, anders gaan ze af, kunnen ze de rente nooit meer verhogen (ongeveer zelfde motivatie als eind 2015 voor eerste verhoging). Er is groeiende aversie tegen negatieve rente (remt groei door hogere besparingen particulieren en minder investeringen bedrijfsleven, lagere pensioenen).
Er wordt te veel gespeculeerd op rentedaling door de portfoliomanagers (ongebruikelijk), er is capitulatie onder de economen (JP Morgan: vijf van de zeven indicatoren die we gebruiken wijzen op rentestijging, maar gezien hun afnemende voorspelkracht geloof ik ze niet meer. Met name voor Amerikaanse staatsleningen wijst alles op rentestijging in hun indicatoren).

Rente omlaag
Er komt geen renteverhoging in december, daarvoor is macro niet goed genoeg (geen 2%+ groei en geen PCE van 2%, zwakte in loonstijging na revisies, ook al komt dit vooral door lagere bonussen)
De Bank of Japan, ECB en BOE kopen meer leningen dan de overheden aan nieuwe schulden maken. Dit betekent aldaar druk op de rente en extra vraag naar Amerikaanse staatsleningen. De Amerikaanse rente moet lager zijn dan het ijzersterke traditionele verband met het voortschrijdend gemiddelde van de korte rente aangeeft.
De gecombineerde aankopen van de centrale banken wijzen volgens een zeer overtuigend plaatje van Bianco op duidelijk verder dalende rentes.

De markt dicteert al decennia de rente aan de FED. De markt wil geen hogere rente en de FED buigt zich in allerlei bochten om uit te eggen waarom ze de rente niet verhogen al hebben ze dat via hun ‘dots’ wel voorspeld.
Bernanke legt het uit met de echt nog niet afgelopen trend van dalende potentiële groei, dalende evenwichtswerkloosheid en dalende geschatte neutrale FED-rente. De neutrale FED-rente daalt hard en gaat volgens hem verder omlaag. Dat zet druk op de lange rente.

Eindgedachte
Ik geloof in een stijgende rente. Dat is rationeel, elke scenarioanalyse komt daar op uit. Maar de rente wordt steeds meer door andere factoren bepaald dan groei en inflatie in de VS. Institutionele vraag vanwege regelgeving, vraag door centrale banken, gewenste enorme valutavoorraden (tendens sinds de Aziëcrisis van 1998, dit verklaart voor een groot deel waarom de rente na 1998 zo gedaald is terwijl de inflatieverwachtingen en inflatietrend zo constant horizontaal bleven), het beïnvloedt de rente steeds erger. Vooralsnog zijn die andere krachten, die ik zombiekrachten noem, een zeer krachtige druk richting nog lagere rente.
Die zombiekrachten kunnen de andere kant op gaan, als er meer overtuigende studies komen dat negatieve rentes slecht zijn, te lage rentes de animal spirits uitblaast. Dat het niet goed is de markten zo erg te verstoren. Centrale banken kunnen op het idee komen om hun balansen te verkorten door aflossende leningen niet te herbeleggen. Dat zou een enorme rentestijging betekenen volgens Bianco (en mij). Zo ver is het nog niet. Zombiekrachten zijn tijdelijk overwinnelijk als het neerwaartse rentemomentum overdreven wordt, te veel capitulatie is voor een dalende rente. Dat lijkt tijdelijk het geval.


De grote draai in de rente is pas echt onvermijdelijk als de machtsposities BEGI keren, dus als bedrijfsleven (geen verdere daling winstbelasting, dichten van ergste belastingontwijking) en upper class individuen zwakker worden en overheid en employees (hogere minimumlonen, aow, uitkeringen) sterker worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten