17 augustus 2016

Gaat Yellen richting Dudley/Fischer of Williams/Bullard

De markt is zich enige zorgen aan het maken dat Yellen gaat bezwijken voor de lokroep van normalisering van de rente of gaat toegeven aan het dictaat van de markt voor eeuwig te zorgen voor het uitbannen van inkomen op staatsleningen.
Op het ogenblik ligt de FED geheel aan de leiband van de markt. Er wordt aan de ene kant meelijwekkend gereageerd op uitlatingen van Dudley dat de rente echt wel verhoogd kan woorden in september, nee dat kan echt niet, billenkoek voor deze stouterd.
Diverse mensen waren onthutst dat de rente in de VS niet zo zeer gedreven is door aankopen uit het buitenland om asociaal te profiteren van de nog positieve rente in de VS terwijl die thuis al in de verlieszone zit als wel door nijver opkopen van beleggers in de VS en hedgefunds die eindelijk hebben begrepen dat de rente echt alleen maar omlaag kan. Er is daardoor weer hoop dat ze het weer verkeerd hebben.


De flow of funds cijfers geven aan dat het buitenlands Amerikaanse staatsleningen verkocht, niet kocht. China schijnt voorop te lopen. Daar is men kennelijk niet zo onder de indruk van de hoge rente op Amerikaanse staatsleningen, of misschien meer nog, door gebrek aan middelen verkocht men maar wat vastrentend spul tegen een mooie prijs.Op dinsdagochtend zat men zich nog te verlekkeren aan het verhaal van Williams dat de FED nog veel royaler moest worden een hogere inflatie dan 2% moest nastreven en een stevig doel moest stellen voor nominale groei van het BNP.
Daar Williams de rechterhand van Yellen was, grote invloed heft op haar, denkt men dat Yellen op Jackson Hole nu gaat kirren wat Williams haar voorkauwde. Of misschien dat ze meegaat met het evangelie van Bullard (rente niet verhogen totdat de nominale groei duidelijk hoger is dan nu, d.w.z we kunnen nog Jaren op de huidige rente zitten). Of met Brainard die doodsbenauwd is voor deflatie.
Zerohedge had een verhaal dat dit allemaal verschrikkelijk mis moet gaan (uiteraard) http://www.zerohedge.com/news/2016-08-15/feds-williams-calls-overhaul-monetary-and-fiscal-policy-there-problem
Hij haalt Konstam aan van Deutsche Bank dat de rente eigenlijk pas kan stijgen als de overheden enorm fiscaal gaan stimuleren. Dat gebeurt pas na een ineenstortig van de aandelenbeurs, anders zijn ze er te lui voor. Hij vergeet dat men  voor brexit en Trump stemde zonder dat de beurs was ingestort. Maar toch,  het gaat fout. ooit. 
Op dinsdagmiddag kwam men in een secular depression door Dudley die de rente in september wel eens zou willen verhogen. Op de achtergrond speelt nog Fischer die nog gelooft in de Phillipscurve, al lijkt die net zo min nog te bestaan als sinterklaas. Je moet kapitaalmarkten niet te veel verstoren, creatieve vernietiging niet te veel tegen.


D.w.z. er zijn nieuwe zombiekrachten ontketend in Engeland, maar die van China zijn toch minder groot dan gedacht. Als Yellen de wijze raad van Fischer opvolgt en onder bepaalde voorwaarden de rente verhoogt (in de eerste plaats S&P > 2250, economische groei derde kwartaal VS > 3%, Trump kansloos, de inflatie stijgend) dan kan de rente ooit gaan stijgen. Sommigen zeggen dat de rente al sinds half juli aan het stijgen is en de bear markt voor Treasuries al is begonnen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten