14 augustus 2016

overpeinzingen: positief op beurzen dankzij brexit

De S&P hikt tegen de all time highs aan en die worden af en toe ook gezet, maar sinds april is er weinig stijging geweest.
De S&P reageert niet meer op de ondertussen veel betere kansen voor Hillary Clinton om de verkiezingen te winnen. Misschien ziet men het als negatief dat de republikeinen te erg dreigen te verliezen bij de verkiezingen.  
De liefhebbers van contraire nieuwscovers van vooral Time kunnen bang worden dat Trump zijn dieptepunt heeft bereikt, hoe hij ook zijn best doet om onverstandige uitlatingen te doen.  


Ondertussen lijkt de periode met te lage groei (onder 2%) achter de rug in de VS, eveneens de winstrecessie lijkt voorbij, het monetaire beleid is veel te royaal en dat blijft zo. Geen te hoge economische groei en inflatie. Voor winstgroei is het belangrijk dat de negatieve bijdrage van voorraden aan groei ophoudt (stellige verwachting), dat de olieprijs geen akelige dingen doet en investeringen een klein beetje aantrekken (meer zit er op korte termijn niet in).

Door de brexit kwamen er neerwaartse groeiherzieningen terwijl de data gewoon goed binnen bleven komen ex het VK. De centrale banken drukten weer op de paniekknop en dat was deze keer niet nodig. Dit is dus inflatoir, maar vrijwel alleen op de asset markets (er wordt overigens door sommige bedrijven en economen wel een fractie meer pricing power gesignaleerd).

De olieprijs kan voor druk op de koersen geven beneden $40 en vooral onder $35, dan raakt het de credit spreads. Voorlopig lijkt de olieprijs tamelijk stabiel en eerder te stijgen dan te dalen.
Verbanden met olie en winsten, dollar zijn ietsje anders geworden



De fikse neerwaartse bijstelling van de loongroei in de VS, ook al kwam het dor bonussen is een wolkje voor de inkomensgroei, helpt de kansen van Hillary niet, maar houdt Yellen wel in de verruimingsmode.
De economische groei in Duitsland en vooral Nederland viel mee in het tweede kwartaal. Goede exportgroei en dat bij een sterke euro. De kernlanden van de eurozone worden kennelijk concurrerender bij  een stabiele tot iets sterkere euro.
Er is discussie of je de dividendaandelen nog moet bijkopen, ze zijn al zo veel gestegen en kwetsbaar voor rentestijging. Zijn cyclische aandelen niet veel aantrekkelijker, ze zijn zo achter gebleven?
Kennelijk wil men allebei de categorieën bijkopen, men is niet bang voor rentestijging van betekenis en cyclische aandelen zijn relatief te goedkoop geworden.
Een beetje zorgelijk is de stijging van de TED-spread. Dat moet ophouden, omkeren, anders moeten de bulls hun biezen pakken.
Buttonwood maakte in The Economist de case dat Emerging Markets aan het begin kunnen staan van een lange rit naar boven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten