6 augustus 2016

En weer viel de groei van de werkgelegenheid in de VS mee

255.000 was flink meer dan de 180.000 die voorspeld was. Twee maanden geleden wisten we het nog zeker: de trend van de groei van de werkgelegenheid was afgezwakt van 200.000+ naar 100.000-. Misschien was de nieuwe trend 100-150.000, maar de afzwakking was zeker en groot, zorgend voor nieuwe problemen om ook maar tot een laag groeicijfer als 2% te komen. Die zorgen zijn verminderd, er lijkt nog steeds 150.000+ groei.

En de opwaartse herzieningen zijn terug. Loonstijging trekt iets aan, maar is nog steeds te laag om de angstvisioenen te verdrijven dat de inflatiedoelstelling van de FED gehaald gaat worden (en dan dus de rente met meer dan 0,25% per jaar, maar niet met veel meer, verhoogd moet worden).

De participatiegraad steeg iets, maar blijft laag.
 De werkloosheid bleef constant, maar de brede werkloosheid steeg iets.
Het percentage langdurig werklozen steeg iets (een recessie-indicator)
 
en het aantal part time werkers voor economische redenen lijkt niet langer te dalen.
dit is voor yellen een zeer belangrijke indicator om te bepalen of er nog genoeg 'slack' in de arbeidsmarkt zit. Ja dus.

De participatiegraad van 16-24-jarigen is nog steeds veel te laag.ook de participatiegraad van het kerndeel van de arbeidsmarkt, 25-54-jarigen is nog echt te laag. De cijfers zijn erg volatiel, het survey waarop een en ander is gebaseerd is eigenlijk te klein en lokt dit soort fluctuaties kennelijk uit. alleen met de 25-34jarige millennials gaat het beter, een reden waarom hun optimisme , vertrouwen in de toekomst aan het stijgen is.


bij 55-64 is de trend omlaag.Zo sparen ze te weinig voor hun pensioen/ worden ze erg arm.
Bij 65+ is de trend omhoog. Een groter deel moet doorwerken, het pensioen is te laag. Gezien het kleine deel Amerikanen dat voldoende voor het pensioen gespaard heeft, zal deze trend zich voort moeten zetten.

Een en ander wijst op een arbeidsmarkt die nog steeds te ruim is, maar er is grote verbetering geweest na de mokerslag van de kredietcrisis. De groei van de werkgelegenheid en daarmee samenhangend de daling van de werkloosheid is een van de weinige economische indicatoren die beter was dan de voorspellingen vooraf. Toch nog een beetje Goldilocks te midden van al die Secular Stagnation..Geen opmerkingen:

Een reactie posten