27 augustus 2016

Yellen in de ban van Fischer

Federal Reserve Chairwoman Janet Yellen and Vice Chairman Stanley Fischer talk during the Jackson Hole, Wyo., economic symposium on Friday. Photo: David Paul Morris/Bloomberg News

Het is geen groot geheim dat Yellen graag haar oortjes te luisteren legt bij haar nog capabeler compaan bij de FED, Stanley Fischer.
De laatste maanden leek het erop dat ze meer richting de echte duiven als Brainard, Tarullo en recentelijk Bullard aan het gaan was, maar het centraal gezag (het trio Yellen, Fischer, Dudley) is toch uit een ander potje aan het tappen. 
Op haar speech waarin Yellen zei dat de rente alle kanten op kon,  ze het niet zo goed wist en de markt dacht, o dan weten wij het wel: omlaag, ging de beurs omhoog.
"The FED cries wolf", alweer repte men over rentestijging en de markt schoof het schamper terzijde.
http://www.wsj.com/articles/yellen-cries-wolf-1472225816

In de wandelgangen bleek echter dat Fischer niet uit is op één renteverhoging dit jaar, maar op diverse.
Samen met bovenstaande foto trokken de beleggers toch een beetje bleek weg, want uiteindelijk kwam de wolf wel, toen niemand het meer verwachtte.
Fischer zit het kennelijk dwars dat de FED niet meer serieus genomen wordt, slechts naar de pijpen van de markt danst (niet zo raar als je zegt dat het beleid data dependent is, dat is de beurs ook).
Dat vergroot de kans dat de FED de rente verhoogt tegen de zin van de markt in. De bescherming daartegen is long dollar, al lijkt die niet van zijn plaats te krijgen recentelijk en zegt bijvoorbeeld Jim Rogers op Business Insider dat de dollar ook niet alles is, al zit hij stijf vol met dollars.

Yellen liet bovenstaand plaatje zien over de rentevisie. Een enorme range en maar 70% kans dat die rente binnen die enorme range blijft, ook dat nog.
Men putte hoop uit dat gemiddelde dat aanzienlijk onder 3% blijft: er is hoop dat de schatting voor de neutrale FED rente verder onder 3% wegkwijnt.
Je kunt er ook een afkeer van negatieve rentes in zien.En in behoorlijke kans op meer dan 4,5% rente eind 2018.
De markt vond het verhaal van Yellen minder havikachtig dan verwacht, maar toch, ze zei dat haar zorgen zo ongeveer weg waren, dat het goed ging met de arbeidsmarkt, de inflatie, de dollar en volatiliteit in het buitenland, ofwel het evangelie van Stanley Fischer.
Afijn, daar komt die renteverhoging in december dus (september speelt in de kaart van Trump die niets leuker vindt dan mensen ontslaan, de FED voorop). Dat zit al redelijk verdisconteerd in de rente. De interbancaire rente is al gestegen, al is dit vooral door andere regelgeving voor geldmarktfondsen. Aandelenbeurzen zijn er misschien niet zo blij mee, maar het zorgt niet voor monetaire verkrapping, no way zo veel als bij de eerste verhoging waarbij extra ruimte vanwege QE uit de weg geruimd moest worden. Nog een beetje 'strong patch' en de beurs vindt het helemaal niet erg, maar dan moet het wel beter gaan met de winstverwachtingen dan nu het geval is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten