22 september 2016

havikachtig niets doen: precies wat van de FED verwacht werd

Er was enige angst dat Fischer Yellen zou ophitsen om zich niet langer als muppet van de markt te gedragen en tegen de wil van de markt in de rente zou verhogen.
Nee dus. Er waren drie tegenstemmers, die wel de rente wilden verhogen. Eentje wilde vooraf de rente nog drie keer in 2016 verhogen.
De dots gingen omlaag, die van de lange termijn van 3% naar 2,9%. Twee verhogingen in 2017. De ervaring van de afgelopen jaren is dat het er minder zullen zijn. Maar misschien gebeurt het deze keer wel.
Er is ondertussen iets veranderd. We zijn van top tot teen nu op secular stagnation ingesteld. We nemen nu aan dat dit jaren zo blijft en centrale banken als echte zombies tegen elke prijs obligaties blijven kopen en wat de inflatie ook doet en de economische groei, dat de rente op nul of onder nul gehouden zal worden tot bijna lengte van dagen.
De markt rekent er vast op dat de greater fool lange leningen blijft kopen tegen elke prijs.
Daardoor is de termijnpremie volgens de mij bekende modellen negatief is geworden. D.w.z. je wordt naar rationele verwachting gestraft voor het nemen van duratierisico.
Goldman Sachs berekent dan dat bij normale termijnpremies, die rekening houden met 15 basispunten risicopremie voor duratierisco, de gecorrigeerde impliciete ingeprijsde rente inhoudt dat de FED de rente meer gaat verhogen dan de forward curve nu inprijst. Wie weet.

Dit verhaal probeert uit te leggen dat het niet meevalt te bepalen of het monetaire beleid wel zo ruim is. Plaatje van Vasco Cordia. Het lijkt op wat Yellen presenteerde op Jackson Hole. Zelfs het verleden is omzeker en sinds Lehman zelfs extra onzeker. De toekomst is uiteraard nog onzekerder en vandaar een ruime range. Dit soort berekeningen worden vaak gemaakt en steeds was er convergentie naar een reële rente van 2%. Alleen wanneer die convergentie moest beginnen schoof elk jaar een jaar verder naar de toekomst. Nu misschien niet.

De markt houdt helemaal geen rekening ermee dat centrale banken ineens heel anders over de rente kunnen gaan nadenken en de rente veel meer kunnen verhogen dan men nu denkt.
Andersom kan ook, als er een recessie komt kan de rente verder onder nul zakken dan je nu denkt.
Overigens, het begint er op te lijken dat bij een recessie sommige centrale banken de rente zullen moeten verhogen om de banken en verzekeraars te redden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten