18 september 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De markt maakt zich zorgen over de rente, vooral dat de FED gaat verrassen met een renteverhoging. Na de sussende woorden van Brainard en de tegenvallende detailhandelsverkopen en daling industriële productie, lijkt dit onwaarschijnlijk. De laatste dagen gaat de rente daarom weer een beetje naar beneden, men prijst de kansen op een verhoging in september weer uit.
De inflatiecijfers waren niet goed in de VS, kerninflatie +0,3% door o.a. meer stijging van medische kosten dan gedacht. De FED kan daarom samen met de lage werkloosheid een renteverhoging verdedigen.Kleine kans dus voor september.
De beurs maakt zich ook zorgen over de slinkende kans dat Clinton wint, maar men is minder bang dat Trump een recessie zal veroorzaken. De beurszorgen zijn buiten de VS groter (de koersstijging van Apple helpt). Biotech vloog omhoog op de lagere kans van een overwinning van Hillary.
De Bank of England verruimde niet verder, want brexit heeft nog niet gezorgd voor lagere groei, tegen de verwachtingen in. De brexitstimulering van centrale banken staat op de tocht en dat voedt de angst voor een nieuw taper tantrum van centrale banken.

Het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf nam fractioneel af (NFIB). Initial claims voor werkloosheid blijven zeer laag. De Phillyfed herstelde, een (broodnodig) hogere ISM signalerend.

In China trokken geldgroei, detailhandelsverkopen en industriële groei weer wat aan.

Weinig nieuws in Europa, iets betere groei industriële productie in Italië. ZEW verwachtingen  in Duitsland stabiel. Inflatie bleef 0.

 Olieprijzen kregen een knauw op meer productie van Libië, Nigeria en Iran.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

2 opmerkingen:

  1. ik snap wel dat investeren in diamanten en of goud wat meer zekerheid brengt in tijden zoals dit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. goud is gevaarlijk als de reële rente stijgt en de valutareserves van China afnemen. Diamanten hebben als risicodat kunstdiamanten te goed worden. Niets is veilig meer.

      Verwijderen