14 juni 2018

ook deze keer praatte Powell de koersen omlaag en Draghi omhoog


De FED verhoogde de rente met 0,25% zoals alom verwacht.



De economische voorspellingen werden optimistischer, hogere groei en inflatie, lagere werkloosheid. Powell maakte de verklarende toelichting een stuk korter door al die ballast over data dependent royaal zijn te schrappen. De FED is nog steeds boven gemiddeld royaal, maar geeft niet langer aan dat nog lang te zullen blijven. Hogere inflatie dan het doel wordt geaccepteerd.
Ook deze keer kon Powell de koersen niet omhoog praten. Yellen en voorgangers lukten dat meestal wel. Die optimistischere voorspellingen en een kleine voorspelling in de ‘dots’ die wijzen op vier in plaats van drie renteverhogingen in 2018 (vorige keer waren 7 van de 15 ‘dots’ op vier verhogingen, nu 8 en dat is kennelijk een wereld van verschil). De markt prijst nu een veel hogere kans op vier verhogingen in, maar het is nog steeds maar ongeveer 50%.
De analyse achteraf is dat het een ‘hawkish’ verhaal was. De persconferentie was veel meer dan vroeger in Jip en Janneke taal, met grapjes zelfs, maar de markt was niet blij.

Dan Draghi. Die presteerde het toch weer als veel meer ‘dovish’ uit de hoek te komen dan gedacht. Geen renteverhoging, daar had dan ook werkelijk niemand aan gedacht. Wel weer uitstel van de renteverhoging naar de tweede helft van 2019. Wachten op Godot  denkt men, maar het lijkt meer wachten op een Germaanse voorzitter van de ECB die Klaas Knot niet voor Piet Snot laat roepen dat het maar gedaan moet zijn met al dat gekoop van te laag renderende leningen terwijl het al lang weer goed gaat met de economie.
De ECB kreeg het voor elkaar: de euro kreeg een dreun en de rente ook. De FED zorgde juist voor hogere rentes, zij het niet zo aan de lange kant. En ach, van die Italiaanse populisten oetsen we ons maar niets van aantrekken. Spuit elf zei eerder vandaag al dat de euro indisponible was en daar was de markt ook al blij mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten