10 juni 2018

te veel zorgen over lengte van de cyclus in de VS?


Sinds januari zijn de zorgen flink toegenomen. Na 9 jaar herstel in de VS lijkt de cyclus oud, lijkt een recessie nakend als de fiscale stimulering uitgewerkt is. Maar is 9 jaar wel zo oud? In Australië zit men al 27 jaar zonder recessie en Nederland kende tot de kredietcrisis ruim 25 jaar geen recessie.
In Amerika houdt men meer van af en toe een neergang om de boel weer lean and mean te maken. Ook de presidentscyclus zorgt voor vaker een recessie dan nodig lijkt.  Presidenten doen meer om de economie op te kloppen voor hun herverkiezing. Als men gekozen is, dan is het zaak de economie af te remmen, de schuld hiervan aan je voorganger te geven en dan na wat bezuinigingen te gaan stimuleren in je derde en vooral vierde jaar. Trump zondigt tegen dit beleid, overigens net als Obama door snel met belastingverlaging en verhoging uitgaven te komen. Bij Obama was dit afgedwongen stimulering door de kredietcrisis, waarna hij overmatig ging bezuinigen, hiertoe aangespoord (gedwongen) door de Tea Party. Trump stimuleert terwijl het niet nodig is en volgens Bernanke gaat hij hiervoor de rekening krijgen in 2020 via een nieuwe grote recessie waarbij hij niet zou kunnen stimuleren omdat het begrotingstekort al zo groot is.

Ach, daar zitten populisten niet mee en Trump gaat natuurlijk gewoon door met te veel stimuleren door meer geld uit te geven aan infrastructuur. Dat is broodnodig en helpt heel wat deplorables aan het werk. Eerst nog een half jaar tot een jaar stoeien met handelsmaatregelen en dan overgaan tot actie via in de buurt te komen van die een triljard infrastructuurinvesteringen met particulier initiatief en uiteraard met een nog groter overheidstekort.
De investeringscyclus Juglar is nog betrekkelijk jong en hoort pas over ongeveer drie tot zes jaar te pieken. Dat zou de conjunctuurcyclus nog even draaiend kunnen houden, vooral vanwege nu inhaalinvesteringen en fiscale hulp bij een stijgende bezettingsgraad.

De consument had het afgelopen jaar te veel ontspaard maar lijkt nu weer op een stabiel groeipad te zitten. Voor de hele economie zit het nog goed met de schulden van de huishoudens: schuld versus bezittingen zit op een laag niveau (iets dat niet het geval is met de overheid en ook het bedrijfsleven begint iets (maar nog lang niet veel) te veel schulden te krijgen).


Al met al lijkt de huidige cyclus in de VS het lengterecord te gaan breken tenzij er iets geks gebeurt (enorm protectionisme bijvoorbeeld).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten