10 juni 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De S&P wist er een winst van dik een procentje uit te persen, met iets meer aarzeling bij de Nasdaq (Nasdaq100 wel een record deze week, net als de small caps van Russell2000). De rente kroop een pietsje omhoog, vooral door de ophitsende praat van ECB-oppereconoom Praet dat die QE maar weg moet, iets waar ook onze Klaas Knot van droomt.

Italië zakte wat verder in het moeras met dalende aandelenkoersen en een 10-jaar rente die weer boven 3% kwam. e nieuwe baas van Italië beloofde een revolutionaire agenda en daar was de obligatiemarkt niet blij mee. Het gaat al even niet zo best met de credit spreads, vooral niet in enkele Emerging Markets. In Brazilië ging het zwelfs harder bergafwaarts (capitulatie?). De korte rente werd ferm verhoogd in o.a. Turkije, eindelijk genoeg om de val van de lire een halt toe te roepen. Argentinië kreeg een lening van $50 miljard toegestopt van het IMF zodat Macri verder kan gaan met het wegpoetsen van de achtergelaten wantoestanden van mevrouw Kirchner. Naftabeslommeringen zijn zichtbaar in een vallende Mexicaanse peso. Kommer en kwel op valutagebied bij enige EM met enige verlossing op de einder.

Trump moest voor straf naar de G7, waar hij zich af moet laten blaffen vanwege zijn strafheffingen op vermeende afpersing van andere landen van de VS. Een wraakactie voor het trachten plat te branden van het Witte Huis in 1812 door Britten bij aanvallen op/vanuit tegenwoordig Canadees gebied. Trudeau beloofde vergelding voor de importheffingen waarop Navarro hem een plaats in de brandende hel beloofde.
As er maar geen krokodillentranen geplengd moeten worden zoals in Australië over de foxterriër die 10 jaar een krokodil als toeristische attractie had afgeblaft waardoor die afdroop tot afgelopen week waarbij het ineens hap-slik-weg werd.
[
Donald, je bent stout, zegt Angela. Je ziet Abe denken, ja dat weten we al lang, hou toch op mens. The Donald is niet onder de indruk, maar hoort het wel aan, ze is niet ontslagen]

Er was niet zo veel economisch nieuws. ISM non manufacturing was goed in de VS, nieuwe orders vielen wat tegen. De flow of funds analyse van de FED liet zien dat de Amerikaanse huishoudens record rijk waren met niet te veel schulden.Besparingen gingen meer omhoog dan investeringen en dat zou eigenlijk gunstig moeten zijn voor de credit spreads.Het tekort op de handelsbalans van de VS viel mee en nu begint men toch echt rekening te houden met 4%+ groei in de VS over het tweede kwartaal.

Diverse beurzen hikken tegen barrières aan die positief gesloopt kunnen worden als de ontmoeting van Trump met Kim goed uitgelegd wordt als zijnde een begin van onderhandelen met Korea, China en de VS waarbij de handelsbetrekkingen natuurlijk niet uit de hand mogen lopen. Of men gaat weer het 40-weeks gemiddelde testen bij oorlogstaal over Nafta en de $50 miljard importheffingen voor China (15 juni komt lijstje).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten