29 oktober 2020

wat zit er achter de plotselinge draai van de beurzen?

 In mijn vorige blogpost gaf ik ruim baan aan Avi Gilbert, die een correctie van ongeveer 15% voorspelde in de komende week (vlak voordat dit inderdaad gebeurde). Hij zei dat je heel moeilijk kunt aangeven waardoor de meeste dalingen op de beurs gebeuren. In de media is er elke dag wel een uitleg, maar die verklaart de gang van zaken meestal maar zeer matig. Nu krijgen Biden, het uitblijven van extra fiscale stimulus in de VS en het oplopend aantal coronabesmettingen de schuld. Oud nieuws, niet plotseling anders.

Wat dan wel?

Gilbert heeft het over het te agressief gepositioneerd zitten van beleggers en door iets onverwachts zit men verkeerd en moet men posities gaan afbouwen. Dit lijkt me inderdaad de meest plausibele verklaring.

Door onduidelijke redenen gelooft men plotseling meer in afzwakking van economische groei. Christophe Barraud schetste met verve dat Frankrijk in het vierde kwartaal weer in een relapse zit, negatieve economische groei. Dit geldt uiteraard niet alleen voor Frankrijk, maar voor veel westerse landen.

 

Verder: Orders voor kapitaalgoederen waren positief in de VS, maar economen trokken ineens alom de conclusie dat de orders gaan afzwakken https://www.reuters.com/article/us-usa-election-capex-idUSKBN27D3AS?taid=5f9a48cedfdddc000121829a&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter . Deze orders zijn in 2020 verrassend weinig afgezwakt, veel minder dan normaal bij een recessie. Misschien dat dit komt en dit de door mij zo gevreesde W-recessie gaat mede veroorzaken.

China nam wat maatregelen om de yuan wat meer liquide te maken, meer geschikt als internationale valuta. Maar men gaf de staatsbanken de opdracht de koers van de yuan wat te laten verzwakken na de flinke stijging van de afgelopen maanden. Deze plotselinge draai in de yuan zaait behoorlijk wat verderf onder speculanten. Men zit ineens verkeerd met speculeren op een zwakke dollar, op hogere grondstoffenprijzen, zelfs goud laat de belegger even een beetje in de steek. De olieprijs kreeg ook nog te verduren dat Libië weer meer olie gaat produceren, nu daar de vrede voorlopig enigszins getekend lijkt. SAP kwam met zeer teleurstellende cijfers en duikelde unprecedented en nam de hele Europese onkwetsbaar geachte technologie-index in de val.

En daar was het dan: oplopende volatiliteit, meer verkeerde positionering en de afbouw van posities, waar Gilbert zo voor gewaarschuwd had. En dat terwijl de beurs door niets geraakt leek te kunnen worden: niet door een overwinning van Biden, niet door corona, niet door Brexit, niet door China etc.



Het lijkt op begin 2018, toen de hemel blauwer dan blauw leek door de winstsprong vanwege de belastingverlagingen van Trump, die veel groter waren voor het bedrijfsleven dan kort daarvoor nog was verwacht. Men zat toen uiteindelijk te positief gepositioneerd op o.a. aandelen. Er was nu minder te veel optimisme, maar de fundamentele economische omstandigheden zijn nu veel zwakker.

Optimisten zegen dat het precies zo gaat als bij de verkiezingen van 2016, waarbij de koersen ook behoorlijk daalden vlak voor de verkiezingen, maar vanaf de vrijdag voor de verkiezingen omhoog gingen, uiteindelijk veel zelfs.

Pessimisten zeggen dat de daling van de beurzen wijst op verlies van Trump en dat het tekenend is dat hij deze zo belangrijke week voor hem de koersen niet omhoog lijkt te kunnen twitteren.



En de sterrenwichelaars houden hun hart vast voor de blauwe maan op Halloween, complotdenkers opgelet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten