25 oktober 2020

beurzen zijwaarts, rente omhoog in VS

 

Beurzen bewegen maar weinig de laatste tijd en dat ondanks de verwachte stijging van de volatiliteit door de Amerikaanse verkiezingen [=VIX>> werkelijke volatiliteit].  Biden wordt niet langer als erg gezien, want dan krijg je meer economische stimulering en een sterkere yuan.

Coronabesmettingen omhoog, onzekerheid over Amerikaanse verkiezingen, hoop op vaccin weer omhoog, winsten derde kwartaal veel meer dan normaal meevallend. Winstverwachtingen voor 2021 en 2022 stijgen. Inclusief China houdt een en ander elkaar kennelijk in evenwicht.

China trekt de wereldeconomie, meer via herstel industrie en export dan door extra groei consumptie. Een en ander werkt positief door op andere landen via een hogere yuan waardoor andere landen meer en tegen betere prijzen (zoals koper) kunnen exporteren.

Vertrouwen staat in het Westen door de stijging van de coronabesmettingen onder druk. Industriële productie lijkt nauwelijks of niet te worden geraakt, huizensector sterk, maar dienstensector opnieuw onder druk.

De hamvraag is of dit wegglijden van de dienstensector een W-recessie gaat veroorzaken. Ik roep al een tijdje dat dit dreigt, onvoldoende in de koersen zit. Dat is de hoofdreden waarom ik een paar maanden geleden schreef dat je tevreden moest zijn met het koersherstel na maart. Sindsdien zijn de koersen ongeveer zijwaarts gegaan, terwijl men nog steeds vrijwel geen risico van een W-recessie ziet, maar men zag een FED die -zoals verwacht- niet langer te veel moest kopen, wel heel veel kocht en men zag meer COVID-risico/ maar ook meer kans op werkzame vaccins [het blijft onduidelijk of deze goed gaan werken voor 70+, maar voor 60- ziet het er goed uit en zo kan er uiteindelijk eind 2021 toch ‘herd immunity’ ontstaan].

In Europa zijn de economische zorgen groter dan in de VS en is de inflatie dalend tegen stijgend in de VS. De rente heeft in de sterke EU-landen nieuwe dieptepunten gezet en de spreads van Italië en Spanje lopen weer wat op. In de VS is de rente al enige weken aan het stijgen, eigenlijk verrassend veel (maar wel in lijn met de stijging van de inflatieverwachtingen in de VS van de laatste maanden). De economische zorgen zijn daar minder. Na de verkiezingen komen er weer nieuwe stimuleringen (bij Biden meer). Zorgen over credit spreads zijn uitzonderlijk snel verdwenen (0% recessiekans aangevend op korte termijn).



 Enkele druiloren [extreem negatieve dollarposities samen met extreem positieve posities voor grondstoffen] zien de dollar op korte termijn flink dalen vanwege de enorme fiscale tekorten in de VS, maar zij vergeten dat de fiscale tekorten elders ongeveer even erg verslechterd zijn. De VS is nog steeds een kapitalistisch baken dat leidend is in technologie en waar men graag investeert. Alleen China rukt relatief op, maar waarom zou de euro of het pond zo sterk moeten zijn? China zal toch onderhand wel denken dat de yuan te veel is opgelopen versus de dollar?

Het VK scoorde eindelijk een mooi handelsverdrag, met Japan en praat weer met de EU. Maar Brexit is Brexit, zo wordt de wereld op ongeveer religieuze wijze dogmatisch voorgehouden.

 De Amerikaanse werkgelegenheidscijfers blijven voor veel verwarring zorgen. Initial claims voor werkloosheid omlaag (met correcties voor Californië waar men weer cijfers verstrekt en waardoor vorige cijfers moesten worden herzien), veel minder mensen zoeken naar werk (=?), meer mensen worden langdurig werkloos, er komen meer plannen voor reorganisatie, aantal mensen met speciale corona-uitkering tamelijk stabiel zeer hoog.

De voorlopige flash PMI cijfers gaven wereldwijd aan dat het economische herstel afzwakt, maar nog niet erg. Best goede cijfers voor de VS en China, weer eens wat zwakjes voor Europa en Japan veelal.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten