24 oktober 2020

Biden lijkt toch te gaan winnen ondanks magere prestatie bij debat tegen ouderwets in vorme lompe Trump

 

Trump kwam sterk uit het laatste debat met Biden. Die dacht Trump op zijn nummer gezet te hebben met de pompeuze vergelijking met Lincoln, maar de kiezers op Trump zijn het daarmee eens: hij is de beste president ooit, geniet een hogere approval rating onder zijn getrouwen dan Reagan had. Ook Theo Eerdmans vond op een goed bekeken praatprogramma op de Nederlandse televisie dat Trump de nodige argumenten had waarom hij de minst racistische persoon in de zaal was (namelijk niet witte politiemensen discriminerend) is en zo veel meer dan Lincoln had gedaan voor de zwarte bevolking. Zelfs de schoonzoon van Pelosi erkende dat Trump het in het debat beter gedaan had dan Biden. Niemand kan enthousiast worden over Biden, niet zoals wel het geval was bij Obama. Gelukkig is bijna niemand hem echt vijandig gezind, zoals bij Hillary wel het geval was. Trump hield Biden voor dat hij maar een politicus is die veel belooft maar niets doet en dat al 50 jaar lang, terwijl hij, Trump, wel van alles voor elkaar kreeg. Nu de zesde conservatieve rechter benoemd gaat worden in het oppergerechtshof moet abortus wel haast bijna onmogelijk worden en gaat Obamacare eraan en wordt het vervangen door iets waar Trump nog lang over moet nadenken. Trump heeft voor een grote stijging van de netto inkomens gezorgd via belastingverlagingen, o.a. mogelijk door niets extra uit te geven voor de klimaatcrisis en voor hogere olie- en steenkoolproductie te zorgen. Hij heeft maatregelen tegen China getroffen, maar het handelstekort met China is toch schrikbarend gegroeid in 2020 (Kniertje [van het toneelstuk over ondeugdelijke vissersboten die daardoor verongelukten en zei dat de vis duur betaald werd] zou zeggen dat de mondmaskers duur betaald worden).

Biden liet zich verleiden dat hij meer immigranten wil toelaten en daarmee maakte hij zijn rake klap aan Trump over kindermishandeling door de staat van 525 immigrantenkinderen ongedaan in swing states zoals Pennsylvania.

Toch ziet het ernaar uit dat Biden gaat winnen met net iets minder dan 50% van de stemmen tegen Trump ongeveer 40%. Uiteindelijk gaat Trump waarschijnlijk het thema Metoo het meest opbreken, er stemmen veel te weinig vrouwen op Trump. Ook covid is een ramp voor Trump, vooral nu het aantal besmettingen weer oploopt. Black Lives Matter is ook al een probleem voor Trump, omdat dit de achterban van Biden mobiliseert om toch maar te gaan stemmen (de achterban van Trump is zeer gemotiveerd om te stemmen en dat houdt de race om het presidentschap toch spannend). De kiezer gelooft sinds kort nog maar nauwelijks dat Trump de economie in betere banen zal leiden dan Biden.

Het wordt tijd voor Bidenomics, met meer investeringen in infrastructuur/ achterstandswijken, hogere minimumlonen, hogere belastingen voor inkomens boven $400.000, doormodderen met Obamacare, herstel van klimaatplannen/ regulering. En vooral minder polarisatie, hij moet de getergde Trumpstemmers enigszins in toom houden met vrome beloften.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten