16 oktober 2020

winst, corona, Amerikaanse verkiezingen

 Het winstseizoen over het derde kwartaal is op gang gekomen in vooral de VS. Zoals bijna altijd vallen de winsten mee bij de omlaag geprate verwachtingen. Vaak is dat niet goed genoeg zoals bijvoorbeeld ASML moest ervaren. De grootbanken in de VS hadden formidabele winsten gemaakt, vooral via de beurshandel. Nog niet erg veel rampspoed uit afschrijvingen op failliete boel van bedrijven en personen.

Klaas Knot meldde vorige week al dat de Nederlandse banken met vlag en wimpel door de stresstesten van DNB waren gekomen en een tweede coronagolf met gemak kunnen te boven komen (wat extra rentesubsidie van de ECB helpt).

De rente is voor de AAA-landen nieuwe diepterecords aan het bereiken en Zuid-Europa doet even wat minder mee in het feestje van steeds meer geld bij krijgen bij het maken van nog meer schulden.

In de VS loopt de voorsprong van Biden wat terug. Men waarschuwt dat de beurzen (meer dan 5%) gestegen zijn sinds 1 augustus en dat dit bijna altijd aangaf dat de zittende president werd herkozen. Deze keer is dat wat minder duidelijk, omdat het consumentenvertrouwen veel minder positief is dan normaal bij stijgende beurzen (corona raakt horeca/ kleine zelfstandigen etc. ‘unprecedented’ veel harder dan grote beursgenoteerde bedrijven). Trump leek in februari nog in een fauteuil richting herverkiezing te gaan. Het ging immers erg goed met de economie en er was zelfs weer wat verbetering en dat zo ver in de cyclus. De belastingverlagingen leidden tot sterke groei van de inkomens zonder dat de inflatie opliep en dat bij lage werkloosheid. Die werd zelfs zo laag dat bedrijven zelfs mensen met strafblad gingen aannemen en voor betere opleiding van de eigen mensen gingen zorgen. De ongelijkheid van inkomens werd zelfs minder onder Trump tot maart 2020. 56% van de mensen gaf in een poll aan dat ze het beter hadden dan vier jaar geleden, een beter cijfer zelfs dan bij de herverkiezing van Reagan of Clinton. Daarna werd alles anders en zijn vooral de lage inkomens/ kleine zelfstandigen zwaar getroffen. Veel erger voor Trump is dat enkele thema’s zeer in zijn nadeel zijn gaan spelen. Eerst was dat eigenlijk alleen climate change, maar toen was er plotseling Metoo, waardoor het vrouwelijke electoraat nog minder enthousiast werd over Trump, maar daarna kwam corona dat te lang harteloos als wat zwaarder griepje werd weggezet dat alleen voor losers verkeerd afliep en vooral Black Lives Matter. Dat heeft een deel van het electoraat tot het uiterste gemotiveerd om te gaan stemmen (bijvoorbeeld lange rijen in Georgia om nu al te mogen stemmen [dat is overigens een van de vele voorbeelden van ‘voter surpression’, het voorkomen dat de ‘verkeerde’ mensen hun stemmen gaan uitbrengen in vooral arme districten, daar zijn de wachtrijen veel langer (men wordt daar geacht niet te gaan stemmen en er is daarom onvoldoende capaciteit om te stemmen) dan in rijke districten]. Hoge opkomst wordt zeer in het voordeel van Biden geacht. Trump scoort hoog bij economisch beleid (en met goede reden), Biden hoog op bijna alle andere thema’s. Ook Law & Order werkt in Trumps nadeel (meer kiezers geven aan dat bij Biden in betere handen te vinden) en ook die nieuwe conservatieve rechters helpen Trump niet. Veel republikeinen vinden het hooggerechtshof nu al conservatief genoeg (de fundamenteel christelijke basis natuurlijk niet, maar dat is een (weliswaar vrij grote) minderheid).

Het blijft spannend, die Amerikaanse verkiezingen. De ratio zegt dat Biden zal winnen, maar er kan nog van alles gebeuren dat het tij voor Trump kan doen keren (zoals ongeldig verklaren van veel stemmen per post, slecht weer op verkiezingsdag waardoor opkomst lager wordt, te lange wachtrijen op verkiezingsdag in zwarte districten waardoor deze nauwelijks kunnen stemmen etc.)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten