28 oktober 2020

Beurzen naar onderkant van range afgelopen maanden: doorbraak naar beneden dreigt

 

Avi Gilbert van Sentimen Trader zag eergisteren gevaar voor een zwarte zwaan correctie van ongeveer 15% (vorige week meldde hij nog 2021 S&P500 +20%, iets dat uiteraard na grote daling waarschijnlijker wordt). Er is te veel met geleend geld gespeculeerd op het ogenblik en er dreigt een deleveraging drama(tje). [vergelijk begin 2018]. Als de Nasdaq  de 10880 neerwaarts doorboort, zou deze verder kunnen dalen [naar ongeveer 9700 volgens Tostrams].

Gilbert: Je kunt vooraf zelden zeggen wat deze correctie gaat veroorzaken, wel dat de kaarten voor zo’n correctie gunstig zijn opgestapeld en het kaartenhuis niet veel nodig heeft om voldoende te wankelen.  Zelfs achteraf is het vaak niet goed uit te leggen waarom de beurs daalde.

Deze week wijst iedereen op de presidentsverkiezingen en corona. Maar dat wisten we vorige week, weken ook al. Het politieke krakeel voorkomt voldoende extra stimulering tot na de inauguratie van Biden (wie hier verbaasd over is, is te weinig complotdenker). Als Trump wint dan zitten alle democraten in zak en as en als Trump verliest gaan zijn aanhangers in beraad hoe de tijden na Trump zo goed en zo kwaad te overleven. Het hooggerechtshof heeft het nu al razend druk met het zo snel mogelijk ongeldig verklaren van poststemmen. Wisconsin mag stemmen die later dan 3 november binnenkomen niet meer meetellen van het hooggerechtshof, van de plaatselijke rechters mocht dat wel. Trump heeft fors gescoord met de benoeming van 3 conservatieve rechters. De onlusten zijn niet te overzien als Trump wint via het hooggerechtshof, terwijl hij bij telling van alle stemmen inclusief de afgekeurde ruim verloren zou hebben. Misschien wordt Pelosi een tijdje president, als de uitslag het komende half jaar door Trump en Biden wordt aangevochten.

De rechtse media zijn ondertussen bezig met de wandaden van Hunter Biden zo veel mogelijk op te kloppen. Joe Biden is daar deels schuldig aan en een impeachment dient opgestart te worden voordat hij geïnaugureerd wordt [technisch onmogelijk, maar een aanlokkelijk perspectief voor de republikeinen, maar niet voor de beurzen]. Biden vergrijpt zich meer aan stagiaires dan Trump. Biden is een in en in slecht mens volgens Trumpaanhangers, alleen Harris is nog erger. Je zult als ouders maar een kind als Harris hebben, verzuchten ze in afgrijzen.

De aanhangers van Trump begrijpen niet dat hij met minder dan 80,32% niet herkozen gaat worden.

Zonder doorbraak naar beneden van de Nasdaq door circa 10880 geen enorme daling van de beurzen.

Ondertussen zijn vooral Amerikaanse technologieaandelen schreeuwend duur geworden. Men koopt eigenlijk alleen maar tech-aandelen, de rest vindt men niet meer interessant. Het lijkt steeds meer op 1998-2000.

Men begint de laatste dagen plotseling banger te worden voor een W-recessie (bijvoorbeeld zichtbaar in daling 30-jarige rente en unprecedented overspeculatie in 10 versus 30 jaar in de VS).

Er is te veel op stijging van beurzen gespeculeerd en te weinig op daling (unprecedented lage put/call opties verhouding).

Men is er getuige de credit spreads veel te gerust op dat er 0% kans is op een recessie in 2021 en verder.

Men begint steeds harder te roepen dat je al je geld op bitcoins en dergelijke moet zetten, zelfs goud is niet goed genoeg meer. Olieprijzen dalen weer tot onder de kostprijs van fracking in de VS.

Aandelen die positief verrassen met hun winst- en zelfs omzetcijfers worden vaak toch afgestraft.

Men verwacht gewoon veel te veel goed nieuws in tijden dat de dienstensector unprecedented klappen krijgt. Niets wordt verkeerd uitgelegd: coronabesmettingen niet erg, want het vaccin staat voor de deur, Biden stimuleert en verhoogt de belastingen niet (?hoe?), Trump gaat de belastingen verlagen, centrale banken komen ongelimiteerd te hulp, onthutsend grote overheidstekorten zijn helemaal niet erg.

Irrational exuberance zoals maestro Greenspan al zei, voor hij verguisd werd.

Moet je als belegger slecht gaan slapen? Of moet je blij zijn met elke correctie: buy the dip? Of deze keer even wat meer geduld opbrengen dan je als actieve belegger kunt opbrengen?

Shell op € 10 dadelijk, Unibail op € 30, ING op € 5, heerlijk helder Heineken op € 60 zijn misschien interessanter dan Tesla en Netflix.

Stel je eens voor dat Adyen maar 100* de winst waard is of Amazon 50*. Niet eenvoudig, irrational, maar toch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten