31 oktober 2020

olie nog geen ‘stranded asset’ ?

https://seekingalpha.com/article/4382875-clean-energy-vs-oil-gas-biggest-lie-of-2020

Het artikel is een waarschuwing dat we voorlopig nog niet af zijn van olie en gas. Alternatieve energie zwemt nog in de problemen. Die problemen gaan opgelost worden, maar dat vergt veel tijd. De infrastructuur rond alternatieve energie is nog erg vervuilend (uiteraard zijn er veel acties om dit te verbeteren, maar voorlopig heeft de schrijver van het artikel gelijk dat alternatieve energie een enorm probleem heeft met vervuiling door de infrastructuur die ervoor nodig is).

De auteur gelooft overigens wel degelijk dat de opmars van alternatieve energie structureel is, maar de huidige problemen van de oliesector zijn vooral cyclisch. Bij de huidige economische groei van India en China en nog wat landen gaat het energiegebruik nog zo veel stijgen dat er nog een onduidelijke periode van 10-20 jaar meer olie nodig is. Door de val van de olieprijzen door corona gaat er de komende ongeveer twee jaar heel weinig in nieuwe olieproductie geïnvesteerd worden. Dat was in het verleden een garantie voor veel hogere olieprijzen over enige tijd [en ander gevolg: die lagere investeringen gaan ervoor zorgen dat de economische groei in 2021 in de VS gaat tegenvallen en daar gaat Biden de schuld voor krijgen].

China wordt als probleem gezien vanwege dat zij zo veel van de lithium- en rare earth metalen produceren/ bezitten. Zij produceren vooral zo veel rare earth, omdat ze de milieuproblemen nog te veel verwaarlozen, al zijn ze wel zeer druk bezig dit te verbeteren. Lithium is helemaal niet zeldzaam. Er is meer zilver nodig voor o.a. de zonnepanelen, maar dat is nog net te produceren bij een verbeterde recycling en minder zilvergebruik bij zonnepanelen zoals al jaren gebeurt.

Helemaal los van dit artikel: de komende neergang van het gewicht van technologie in de index die onvermijdelijk lijkt. In het verleden zag je dat neergang van het gewicht van technologie vaak werd voorafgegaan door herstel van het gewicht van de energiesector (olie).

Afgelopen week was Royal Dutch Shell een top performer op de beurs, via veel beter dan verwachte resultaten en een onverwachte kleine stijging van het dividend (van de voor het eerst ooit verlaagde niveaus). Adyen kreeg voor het eerst klappen in de coronacrisis. Het zou kunnen dat het herstel van de olie-aandelen is begonnen vanaf een extreem laag niveau. En dat zou een nakend eind kunnen betekenen van de gekte in technologie-aandelen.     

   

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten