11 oktober 2020

weer een week voorbij

 

De wonderbaarlijke wederopstanding van Trump on steroids met ook daardoor euforische twitters dat er geen akkoord kon komen voor de verkiezingen over extra stimulering en daarna dat de stimulering veel groter moest zijn (na aansporing van de FED die in de notulen wat onenigheid liet zien over de mate van monetaire stimulering) zetten de beurzen de afgelopen week duidelijk hoger. Ook is men minder bang voor chaos na de verkiezingen. Naargeestige daalkanalen werden afgebroken, de horizontale trend of stijgende trend lijkt hervat. Weer iets hogere rente in de VS. Olieprijs in herstel maar Exxon is nu in beurswaarde kleiner dan Chevron dat weer kleiner is dan de grootste alternatieve energiespeler NextEnergy.

Het vicepresidentiële debat veranderde de polls niet duidelijk, maar Harris was iets vrolijker dan Pence en die vlieg deed kwaad. Volgens de polls heeft Biden nu een grotere voorsprong dan Hillary vlak voor de verkiezingen. Men gelooft het niet erg dat Biden gaat winnen, de wedkantoren werken met veel lagere kansen voor Biden dan uit de polls is af te leiden. Witte mannen, vooral lager opgeleide ‘deplorables’, conservatieve ‘evangelicals’ en 50+ stemmen echter nog steeds meer Trump dan Biden (die het goed doet bij vrouwen, zwarten, Hispanics, Aziaten en hoogopgeleiden). Veel republikeinse beleggers kunnen zich niet voorstellen dat men zo maar de economie (en beurs) het ravijn in zal sturen door op Biden te stemmen. D.w.z. winst van Biden is nog niet helemaal verdisconteerd in de koersen en een in meerderheid democratische senaat al helemaal niet (een verdeelde macht in de VS, niet een ‘sweep’ voor één partij, was in het verleden het beste voor de koersen).

Het aantal coronabesmettingen neemt maar niet echt af in de VS en neemt zorgelijke proporties aan in diverse Europese landen, met Nederland plotseling aan de kop (van Tsjechië; herstel, Frankrijk is nog erger, België nauwelijks achter en Spanje is ook slecht eraan toe). Er is meer somberheid aan het komen over hoe lang we nog onder corona moeten lijden, half 2021 is het nog niet voorbij. De spaarpotjes van niets of niet veel meer verdienende kleine zelfstandigen zijn leeg aan het raken. Met vertraging gaan we enorm veel faillissementen zien. Werkloosheid gaat weer stijgen (in de VS meer blijvende werkloosheid en minder nieuwe vacatures) en zonder nieuwe grote fiscale stimulering dreigt een W-recessie (of zelfs WW-recessie). Verwachtingen voor het vierde kwartaal 2020 en eerste twee kwartalen 2021 worden voortdurend negatief bijgesteld door de economen. Dat moet winstverwachtingen (nu al tijden in onverwacht mooi herstel, de verwachtingen voor het derde kwartaal stegen na afloop van het vorige kwartaal, heel ongebruikelijk) ook gaan raken.


Winstverwachtingen een jaar vooruit gingen vorige week voor de S&P500 omhoog van 146 naar 156, omdat het slechte derde kwartaal 2020 eruit vloog.

In de VS waren ISM non manufacturing en PMI services sterker dan verwacht, een doorgaand herstel van de dienstensector in september aangevend.  Het consumentenkrediet daalde onverwachts waar een flinke stijging werd verwacht (men lost af). Het handelstekort werd snel groter.

Ook in China was de dienstensector onverwacht sterk. Export gaat ook goed.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten