5 oktober 2014

financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Deflatieangst sloeg weer eens genadeloos toe (zichtbaar in dalende impliciete inflatieverwachtingen, ook in de VS) en daar hadden de beurzen niet van terug, vooral de rente moest nogmaals door de grond.
Niente QE a Napoli, zo kermde Elga Bartsch (DB) na de toelichting van Draghi bij zijn rentebesluit om niets te doen. Maar de ECB moet haast wel na de verslechterende PMI's (die overigens nog niet zo slecht zijn) en vooral de zeer lage inflatie, vooral door de lagere grondstoffenprijzen overigens, maar ook een beetje door lagere kerninflatie.

De buy the dip mentaliteit lijkt sterk genoeg om weer te gaan zorgen voor een goede beursmaand in oktober in de VS, zoals normaal in het tweede jaar van de presidentscyclus. Het pessimisme over de economische groei in Europa lijkt overdreven. En als de euro verder daalt, dan stoppen we de deflatiegeest weer in de fles en exporteren we onze zorgen naar de rest van de wereld.
 In de VS waren de werkgelegenheidsgroeicijfers uitstekend, 248.000 groei en 69.000 opwaartse herzieningen in vorige maanden. De werkloosheid daalde tot 5,9%, maar er was (nog) geen snellere loongroei. De gemiddelde werkweek werd langer, daardoor is samen met de werkgelegenheidsgroei er een goede stijging van het aantal gewerkte uren (en dus inkomensgroei). Initial claims voor werkloosheid daalden en zitten nu al een tijd gemiddeld onder 300.000. Persoonlijk inkomen steeg over augustus 0,3% en de nominale consumptieve uitgaven 0,5%.
De ISM daalde van 59 naar 56,6 voor de industrie en voor de diensten van 59,6 naar 58,6. Nog steeds prachtige cijfers in lijn met 4%+ groei (alhoewel die eerder 3-3,5% lijkt te worden in het derde kwartaal).
De cijfers voor de bouw waren aan de zwakke kant, pending home sales ook. Het consumentenvertrouwen daalde fors. De handelsbalans verbeterde licht (door minder import olie en meer export en andere importen).

In Europa waren de PMI's iets zwakker, vooral door Duitsland, deze keer niet door Frankrijk. Retail sales waren sterk in augustus in Duitsland na een daling in juli.
In Japan bleven de cijfers tegenvallen, lagere consumptieve uitgaven, maar daar stond toch een daling van de werkloosheid van 3,8 naar 3,5% tegenover.
In China daalde HSBC PMI van 50,5 naar 50,2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten