1 oktober 2014

dollar sterk nu centrale banken door Taylor rule ander beleid gaan voeren

De dollar is bezig met definitief uit te breken

Voor het technische verhaal
Nu dan het verhaal dat de benodigde rente in de VS enorm veel hoger moet zijn dan in de Eurozone en dat de markt nu gelooft dat dit eindelijk met  de korte rente inclusief QE gaat gebeuren.
De FED bleef haar balans maar uitbreiden (waardoor de effectieve FED rente negatief werd), ook al gaf de Taylor rule (plaatje Feroli, JPM; de Taylor rule gaat uit van aanpassingen rente als werkloosheid te hoog is en inflatie te laag) aan dat dit niet meer nodig was. De markt liet zich in slaap sussen door alle verhalen van o.a. Yellen dat de arbeidsmarkt veel en veel ruimer was dan de werkloosheid aangaf. De participatiegraad gaf immers an dat er nog flink wat mis was. Maar de laatste tijd kwamen er steeds meer verhalen dat de participatiegraad zo laag moest zijn vanwege demografische redenen. Kortom, het is rationeel te gaan geloven dat de FED het rentebeleid weer op de oude Taylor rule gaat afstemmen. Daarvoor hoeven ze hun dots niet eens zo veel te verhogen.
In de Eurozone ligt de situatie heel anders. Daar had de ECB de rente via QE veel lager moeten brengen. De balans van de ECB had uit haar voegen moeten springen, maar in plaats daarvan kromp deze enorm.
Pas recent op het congres van Jackson Hole gaf Draghi toe dat de ECB aan het dwalen was met een veel te restrictief beleid en uit meer vaatjes moest gaan tappen dan aanwezig bij de Octoberfeste.
De markt gelooft maar wat graag de bluf van Draghi en ineens is er een groot verschil in verwachte ruimheid van het monetaire beleid tussen de VS en de Eurozone (en Japan en China).
Overigens is oktober een maand waarin de dollar meestal zwak is en zit iedereen al gepositioneerd voor een sterke dollar, dus misschien is wat meer geduld nodig om een sterkere dollar te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten