30 september 2014

oktober: een woeste, maar vaak goede beursmaand

http://www.seeitmarket.com/october-stock-market-rollercoaster-ride-13798/
Tot op heden was het koersverloop van de S&P ongeveer volgens het normale jaarpatroon.
Nu komt oktober, een angstmaand door de grote krachs van 1929 en 1987. Maar toch was oktober gemiddel een goede beursmaand, overigens wel met de grootste uitslagen (standaarddeviatie) van alle maanden.
In de bovenstaande tabel van Ryan zijn de 16 keren oktober (en de andere maanden van het jaar) in het tweede jaar van de presidentscyclus bij elkaar geharkt. Gemiddeld was dan na 1950 oktober gemiddeld zelfs de beste beursmaand. 16 keer is overigens te weinig om er betrouwbare statistische berekeningen op los te laten.

Gaan we nu naar een prachtige oktobermaand? Dat kan, het monetair beleid is er ruim genoeg voor en het macroplaatje van de VS ook en het winstseizoen ziet er goed uit.
Maar charttechnisch zijn er de nodige vuiltjes http://www.athrasher.com/weekly-technical-market-outlook-9292014/
Er is zwakte in de advance decline line (de aandelenrally wordt door steeds minder aandelen gedragen, de rally wordt steeds bekrompener en dat loopt nog al eens verkeerd af), de handelaren zijn te bang on nog meer margin debt te neemn, er is al te lang geen nieuwe high in de margin debt, de relatieve sterkte indicator RSI zette lagere toppen en McClellan indicator is ook niet goed. D.w.z. terug naar de niveaus van mei, wat heel gebruikelijk is in het tweede jaar van de presidentcyclus.
Kortom, oktober kan een woeste maand worden (maar gezien de VIX ligt dan ook weer niet zo heel erg voor de hand).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten