De meeste beurzen moesten iets terug op overpeinzingen dat de FED de woorden considerable time zou gaan schrappen uit de verklaring bij het rentebesluit van de week. Ook angsten om de Schotse onafhankelijkheid droegen miniscuul bij (vooral aan een sterkere dollar), nog net iets meer dan het wapengekletter in de Oekraïne met daarom weer nieuwe sancties en het IS kalifaat dat met nieuwe plannetjes van Obama bestreden gaat worden.
Het macro nieuws in de VS en Europa was veelal goed, in China viel de import tegen. In Japan valt een en ander zo tegen dat de Bank of Japan extra verruimde door schatkistpapier tegen een negatieve rente op te kopen.
De olieprijs daalde verder op lagere vraagvoorspellingen en meer productie in o.a. Nigeria.
In de VS stegen de detailhandelsverkopen goed met 0,6% met opwaartse herziening van de voorgaande maand. Dat was tot voor kort een zorg, nu is er ineens een sterkere groei van de consumptie zichtbaar. Aanvullende consumptiecijfers uit dienstverlening en enkele andere zaken zorgden voor betere groeiverwachtingen voor het tweede kwartaal (opwaartse herziening van 4,2% naar 4,7% in het vat) en derde kwartaal tot boven 3%.
Het consumentenkrediet trok aan van $18 miljard naar $26 miljard over augustus. Het vertrouwen van midden- en kleinberijf gemeten via NFIB trok aan. Initial claims stegen 11.000 maar blijven laag. Consumentenvertrouwen volgens University of Michigan is omhoog op basis van de component expectations.
In de Eurozone steeg de industriële productie, vooral in Duitsland. Frankrijk was stabiel, in Italië een daling van 1%. Export Duitsland +4,7% tegen 0,6% verwacht. Inflatie bleef onveranderd in Duitsland, steeg iets in Frankrijk.
In Japan werd de groei over het tweede kwartaal bijgesteld van -6,8% naar -7,1%. Bijna alle cijfers vallen zwaar tegen en de roep om fiscale en monetaire hulp is dan ook luid.
In China verbeterde de handelsbalans door tegenvallende importen. Export groeide wel goed. De geldgroei zwakt iets te sterk af wist Li te melden voor de officiële cijfers uitkwamen. De inflatie was maar 2% (2,3% vorie maand) en producentenprijzen daalden 1,2% (was -0,9%). PBoC moet dus royaal blijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten