16 september 2014

DAX, Frankrijk

Bij onze reis Bordeaux-Baskenland kwamen we in DAX terecht. Dat heeft niets te maken met de Duitse beurs, maar het plaatsje is genaamd naar het water van de heilzame baden.

Niet dat we echt van plan waren hiernaartoe te gaan, maar vanwege de treinstaking die er toen was, bleef er als je per bus reisde niet veel anders over.
Ach, dat was helemaal niet erg. Het was stralend weer en het is een leuk plaatsje. De plaatselijke heilige, de uitvinder van de voedselbank, Saint Vincent de Paul staat er in hoog aanzien.Met de waterbronnen, mooi aan de rivier gelegen en met aardige terrassen, waar we o.a. genoeglijk praatten met bedevaartgangers richting Santiago de la Compostela en een paar knusse kleine museumpjes.

We waren de enige bezoekers voor de rondeiding door het Bordamuseum. Dat was ontstaan door de sloopwoede van een vorig stadsbestuur dat allemaal heilzame baden wilde aanleggen met foeilelijke nieuwbouw.
Het oude kasteel ging tegen de vlakte, hier plaat uit buurmuseum

En dan vond je dus (ergens anders) delen van een Romeinse stad, een soort rechtsgebouw en veel meer verderfelijke oude rotzooi die de bouw van die lelijke gebouwen vertraagde.  Zij sprak alleen maar Frans en dat maakte een en ander wat moeilijker, maar ze had uiteraard geduld met uitleggen, want we waren tenslotte de enige twee bezoekers.
.Ze had o.a. een verhaal over het beeldje van Mercurius met zijn twee helpers de haan en de steenbok. De haan hielp de muntjes uit het veld te krabben en leverde die dan af bij Mercurius.
 
Tja, en als in zo veel Franse plaatsjes heb je er nog een ouderwetse draaimolen.
En je zat nog dicht genoeg bij Baskenland om nog pintsos, de kleine vorm van tapas, te krijgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten