13 september 2014

loongroei omhoog in VS als in jaren 30

Feroli van JP Morgan had een verhaal van Bernanke opgediept dat de lonen zo stegen in de VS eind jaren dertig. Het klinkt een beetje, zelfs eigenlijk enorm, ongeloofwaardig.
Maar het gebeurde. Tot 1933 daalden de lonen overigens stevig. Daarna gingen ze omhoog tot bijna de niveaus van voor de crisis en volgde een stabilisatie. En dan in 1937 vlogen de lonen ineens omhoog tot boven de nieaus van voor de crisis. De FED paniekeerde en verhoogde de rente flink en de depressie kwam terug. Die fout moet de FED nu niet opnieuw maken, zo waardschuwde Bernanke en legioenen economen en politici met hem.

De plaatjes uit de jaren dertig, alhoewel er toen toch echt geen Greater Moderation gaande was en vakbonden toen nog echt iets te zeggen hadden, zijn toch een ondersteuning van de verhalen dat je in de komende jaren veel meer loonstijging in de VS zult zien.

De theorie is gebaseerd op de gedachte dat je lonen niet nominaaal kunt verlagen en dat de lonen in crisistijd eigenlijk te hoog worden. Pas na een tijd herstel worden de lonen weer in overeenstemming met de economie en pas daarna kunnen ze gaan stijgen. Dat kan dan ineens onverwacht hard gaan, vooral als iedereen lid van de vakbond zou worden. De meest betrouwbare aanwijzing tot nu toe komt uit het NFIB survey, dat al enige maanden aangeeft dat het Midden- en Kleinbedrijf hogere lonen denken te moeten gaan betalen in de komende kwartalen http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/09/nfib-meer-loonstijging-meer.html.

Dit verhaal uit de jaren 30 is een verdere ondersteuning voor loonstijging. De FED heeft aangegeven toch ook deze keer weer te gaan handelen als in 1937. Alleen lagere aandelenmarkten kunnen de FED van dit soort snode plannen afhouden, maar als het aan de haviken ligt, moet de FED door dik en dun de rente zo snel mogelijk naar boven 3,5% brengen. We kunnen zien volgende week of ze dat in hun dots voor 2017 ook gaan aangeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten