4 september 2014

magic Mario doet het alweer, de dag dat de euro valt maar de lange rente stijgt

Draghi had bij het symposium Jackson Hole hoge verwachtingen gewekt om iets extra’s te gaan doen vandaag.

En inderdaad, hij wist de markten opnieuw positief te verrassen:
 Hij verlaagde de rentes op gewone deposito’s en op vrije bankreserves met 0,1%. Deze laatste rentes worden daardoor nog negatiever.  De meeste analisten hadden deze verlaging niet verwacht. Draghi meldde wel dat hij de rentes niet verder kan (lees wil) verlagen.

è De euro kreeg een dreun en kwam onder 1,30 tegen de dollar

 De ECB wil verder asset backed securities kopen, waaronder ook residential mortgage backed securities (dit zet druk op de Nederlandse hypotheekrente). De ABS markt is de laatste jaren flink verschrompeld (zie plaatje) en moet weer nieuw leven ingeblazen worden.

Men wil ook covered bonds kopen, maar geen QE in de vorm van oneindig opkopen staatsschuld, zoals Duitsland de ECB ten strengsten verbiedt. Alleen als de inflatieverwachtingen totaal onderuit gaan komt er QE via opkopen staatsleningen.

De ECB streeft naar een grotere balans, de daling van € 1000 miljard in de afgelopen tijd moet ongedaan gemaakt worden t.z.t.

 Magic Mario werd aan de tand gevoeld over de sterk gedaalde inflatieverwachtingen, maar hij zei niet dat hij de realiteit kon veranderen. Hij gelooft niet in deflatie maar kan de inflatiecijfers niet veranderen. Hij kan dus maar beperkt toveren.

 Een en ander vergroot de kans op economisch herstel, vermindert de kans op deflatie, maakt de euro zwakker (ook inflatoir) en daardoor steeg de lange rente

De lange rente is de laatste dagen toch al behoorlijk aan het stijgen vanaf zeer extreem lage niveaus

Een en ander is aandelenvriendelijk, maar van een rentebeweging van 0,1% kun je niet al te veel wonderen verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten