De aandelenmarkten zetten aarzelend veel nieuwe hoogtepunten voor het jaar neer. Draghi wist de markt positief te verrassen, in China roept de regering (voorlopig met succes) op tot kopen van aandelen, het economisch nieuws van de VS was goed (de ISM's waren zeer hoog), maar door de wat tegenvallende groei van de werkgelegenheid van 142.000 tegen 225.000 verwacht sloegen de stoppen niet door over mogelijk havikachtige taal van de FED deze week. Daar was genoeg inspiratie voor uit het Beige Book met redelijke groei in dit keer eindelijk alle districten, waarnaar de FED meestal uitgebreid de oren laat hangen.
Draghi verlaagde (tegen de verwachting in) de rentes met 0,1%, waardoor de rente op vrije reserves van de banken nog iets negatiever werden. Hij kwam ook met plannen om Asset Backed Securities te kopen. Dat is QE op bescheiden schaal. In combinatie met TLTRO is het een aardige monetaire stimulus, waaraan wij in Nederland plezier aan kunnen gaan beleven via lagere hypotheekrentes. De euro kreeg flinke klappen, zoals door Draghi ook gewenst.
Overigens steeg de rente wel de afgelopen week, zelfs afgelopen vrijdag bij de tegenvallende cijfers van de Amerikaanse werkgelegenheidsgroei.
De PMI's waren extreem goed in de VS, maar in de rest van de wereld meestal licht tegenvallend. Dit vergrootte de somberheid over de Eurozone en vooral Frankrijk. Maar Duitsland kende een sterke groei van de orders met 4,6% en groei industriële productie van 1,6%. In het VK daalde de PMI meer dan verwacht,van 55,1 naar 52,8.
Ook in Japan blijven de economische cijfers tegenvallen. De loongroei trok aan tot 2,6%, maar is nog wel lager dan de door de BTW-verhoging opgedreven inflatie. Kuroda bleef volhouden dat de economie weer herstelde en deed (nog) niets extra's aan QQE. Abenomics kreeg iets meer momentum door nieuwe ministersbenoemingen.
In de VS waren de cijfers voor de bouw sterk, voor nieuwe orders extreem sterk, stegen de lonen ietsje harder, daalden de arbeidskosten per eenheid product 0,1% in het tweede kwartaal, stegen de autoverkopen veel, verbeterde de handelsbalans een beetje, daalde de werkloosheid met 0,1% tot 6,1% door een daling van de beroepsbevolking.
De OPEC verhoogde de productie met 0,9 miljoen tot 31 miljoen vaten per dag, vooral in Nigeria en Saoedi-Arabië was de productie hoger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten