16 september 2014

wat gaat de FED doen: niets bijzonders of worden het echte haviken

Wat de FED gaat doen weten we al: QE verminderen met $10 miljard en de rente blijft ongewijzigd.
Toch is men deze keer erg bezorgd over wat er in de toelichting van deze besluiten zal staan.
Gaat de FED aangeven dat ze de rente eerder kunnen gaan verhogen dan juni 2015 zoals is in geprijsd en wat zijn de voorspellingen (de dots) voor 2017 voor de FED-rente.
De laatste dagen krijgt het kamp dat denkt dat de woorden considerable time voordat de rente verhoogd wordt geschrapt gaan worden steeds meer aanhang. De FED wil duidelijk maken dat de renteverhogingen totaal data dependent zijn en daarom kan de rente eerder en later, meer en minder verhoogd worden in de komende jaren. Men wil voorkomen dat er een rechte lijn van verhogingen getrokken gaat worden zoals gebeurde in 2004-2006. Als je eerder zou beginnen met verhogen, dan hoef je minder snel te verhogen in de tijd erna want je bent dan niet 'behind the curve', zo denken de duiven. De haviken vinden dat je niet snel genoeg kunt beginnen met verhogen. Daarom lijkt er een meerderheid te zijn om wat kordatere taal uit te slaan. Misschien is het iets als we denken dat het nog considerable time duurt, maar we kunnen ook al eerder de rente verhogen als totaal onverwachts gezien de ervaringen van de afgelopen jaren de groeivoorspellingen van de FED te pessimistisch blijken.

Eigenlijk is alleen Hatzius http://www.calculatedriskblog.com/2014/09/goldmans-hatzius-expect-considerable.html echt van mening dat 'considerable time' niet vervangen gaat worden door iets met 'patient' of 'some time'. Ze wachten tot december. Eerst stoppen met QE en niet zondigen tegen eerdere beloftes van nog een hele tijd wachten met verhoging van de rente. Je hebt beloofd in vorige vergaderingen de rente niet voor maart-juni te verhogen en je bent toch wel een slappe onbetrouwbare hap als je op je woorden terugkomt en eerder gaat verhogen.

Het andere hete hangijzer dat de ijskast van de ice age aan het mollen is zijn de dots voor 2017.  Gaat men voorspellen dat in 2017 de FED-rente al 3,5% of hoger wordt, daarmee aangevend dat het Nieuwe Neutraal in de prullenbak kan of weet men zich in te houden en komt men niet boven de 3% uit? Alleen in dat laatste geval zullen de aanhangers van Pimco en Larry Summers de FED niet tracteren op hoongelach dat ze de fout van 1937 gaan herhalen, toen de FED veel te snel de rente veel te veel verhoogde en de depressie weer terugkwam.
De meningen over de dots van 2017 lopen verrassend veel uiteen bij de diverse brokers zoals uit de tabel blijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten