7 september 2014

goed nieuws van de afgelopen week

Magic Mario toverde een heel klein QE-konijn uit de hoed http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/09/magic-mario-doet-het-alweer-de-dag-dat.html, Abenomics krijgt weer meer kans door verwijdering tegenstribbelaars uit het kabinet, in Minsk wordt iets uitgedokterd dat lijkt op een staakt het vuren, In Duitsland herstellen de economische cijfers weer en in de VS vat men moed uit aantrekkende trends voor de lange termijn.
In China wil men een bull markt http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/09/china-promoot-great-rotation-uit.html

Carpe Diem had een geruststellend plaatje van Ridley over global warming, ofwel climate change zoals het nu heet http://www.aei-ideas.org/2014/09/matt-ridley-whatever-happened-to-global-warming/


De groei van de werkgelegenheid viel de afgelopen maand tegen in de VS, maar niet genoeg om de goede trends te veranderen. De tegenvaller wordt toegeschreven aan moeilijke aanpassing van de seasonals in augustus, rare cijfers vanwege protestacties uit New England die voor krimp in het aantal winkelmedewerkers zorgden.
Niks-aan-de- handa kun je concluderen uit de post bij Doug Short http://www.advisorperspectives.com/dshort/guest/Urban-Carmel-140906-Market-Summary.php

Er komt deze eeuw bijna altijd een teugslag als de groeicijfers boven de gele range uitkomen. Herstel lijkt zeer waarschijnlijk. De aangehaalde market summary laat ook een iets dalende trend van de inflatie zien naar aanleiding van prijzen op het internet.

Hilsenrath (ingehuurd door de FED om via de Wall Street Journal de markt te bewerken voor standpunten van de FED) zei dat de cijfers (niet te veel groei werkgelegenheid en lonen) het gelijk van Yellen demonstreerden. Er is nog genoeg ruimte op de arbeidsmarkt om een ruim monetair beleid te blijven voeren. Door het positieve rapport van het Beige Book voor de FED was ik al aan het concluderen dat de passage -dat de rente voor een 'considerable time' niet verhoogd hoeft te worden- geschrapt moest worden, maar nu is dat onzeker. Het lijkt erop of het schrappen nog even uitgesteld wordt.

Hierboven het lievelingsplaatje van Hatzius. Zijn mix van indicatoren (current activity indicators, CAI) wijst op een langzaam stijgende trend van de economische groei in de VS. De cijfers zijn misschien betrouwbaarder dan wat de BNP-groeicijfers nu aangeven. De 2,3% groeiperiode lijkt voorbij en nu zitten we net onder de 3% en de trend is heel degelijk stijgend.
De ISM's waren zeer hoog, zowel voor de industrie als de diensten, en dat wijst op een degelijke economie (al is het preciese verband met economische groei een beetje zoek geraakt).
En de collega's van Hatzius hadden ook een moedgevend plaatje voor de groei in Emerging Markets. Het vertrouwen komt weer terug.


Een bemoedigend artikel van Byron Wien over zijn zomerlunches met een select aantal goeroes en miljardairs die de afgelopen twee jaar terecht bullish geweest waren.

Het zal voor de grote beurzen allemaal wel loslopen met alle geopolitieke ellende, dat is tenslotte meestal zo. Maar IS is wel een bedreiging voor het peace dividend.

De FED zou de rente wel eens eerder dan juni 2015 kunnen verhogen, maar een wat hogere rente is misschien wel goed voor de economie. Het helpt het rente-inkomen en pensioenfondsen. Ach, en meestal begint de beurs pas bij de derde verhoging van de FED echt te kraken.
Wien was opnieuw verbaasd over hoe sterk de technologische vooruitgang was en mede daardoor zag hij dat veel deelnemers aan zijn lunches optimistisch waren over de vooruitzichten van Amerika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten