9 september 2014

Schotland verloren, rampspoed geboren

In Engeland is men nog aan het bijkomen van de schrik van de eerste enquête die wijst op te veel voorstanders van onafhankelijkheid van Schotland: dadelijk wil Schotland op eigen benen staan. De Schotten zien zich net zo rijk worden als Noorwegen door alle olie die ze produceren. Een klein probleempje is dat de productie zo is weggezakt.

Ze zijn bij onafhankelijkheid eindelijk verlost van die conservatieve regeringen in Londen, ook al stemmen alle districten op een na in Schotland voor Labour/Liberals/ onafhankelijken. Kortom, de nieuwe regering aldaar krijgt een nog groter gat in de hand dan de huidige. Engeland moet waarschijnlijk voorlopig garant staan voor de schuld van Schotland, een nieuw soort Griekenland in hun ogen.
Men heeft de draak gestoken met Schotland, zie bijvoorbeeld mijn post http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2012/04/schotland-blutland-of-vakland.html 
 
Londen dacht dat het zo onwaarschijnlijk was dat Schotland voor onafhankelijkheid zou kiezen dat ze helemaal geen plannen hebben gemaakt voor de ontvlechting. De tijden van William Wallace herleven, waarin tegen een overmacht in van zes tegen een de Engelsen verslagen werden door ze het moeras in te duwen. De koningin is in alle staten, hoe kan zoiets toch gebeuren? Het kingdom is niet langer united.
 
Het pond is erg zwak geworden, straks is het geen petromunt meer. Mevrouw Watanabe die over de Japanse yennetjes gaat wordt door Nomura krachtig geadviseerd de beleggingen uit het Albion in veiligheid te brengen. Alom is men in Azië geschokt dat na een eeuwenlange succesvolle alliantie de boel in duigen valt. Dadelijk gaat Hongkong over 500 jaar ook los van China. 

Zonder Schotland stemt Groot Brittannië met grote kans voor verlaten van de Europese Unie. Rampspoed is geboren. Groot Brittannië wordt 1/3 kleiner, verliest 10% van zijn onderdanen.
 
Commentaren o.a.
Ambrose Evans-Pritchard:Britain faces storm as giant global investors awaken to break-up dangers  [ wie anders kan zo’n huilverhaal schrijven] maar ook: Scottish homeowners face mortgage meltdown if Yes wins en ook: het zal besmettelijk zijn: Catalonië verlaat Spanje, België valt uit elkaar en de Lega Nord heeft snode plannen. Daar gaat Friesland al, Beieren krijgt ook spatjes, Boris Johnson neemt de macht over in Little Brittain en Marine LePen ruikt haar kans in Frankrijk en leidt ze samen met Engeland ook Frankrijk uit de Europese Unie.
(http://www.zerohedge.com/news/2014-09-09/spain-bond-yields-spike-most-over-decade-referendum-risk-spreads)
Misschien is heel Europa nu verdoemd en dat allemaal omdat die Engelsen die Schotten krenten vinden die willen teren op de uitkeringszak van Engeland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten